EM-kollen: Läget i grupp B

Igår fick vi som väntat se Tjeckien i en helt ny mundering. Efter en bedrövlig defensiv hade man som väntat slipat back- och mittfältsspelet, men den offensiva geisten som syntes stundom mot Ryssland fanns kvar. Två mål tidigt i matchen räckte till 2-1-seger, även om man backade hem onödigt mycket och bjöd in grekerna.

Ryssland och Polen delade broderligt på poängen, och min gissning är att båda lagen är relativt nöjda med det. För Polens del är det nu enbart seger som räknas i sista matchen mot Tjeckien, medan det sistnämnda laget troligtvis klarar sig vidare med ett oavgjort resultat. För Ryssland lär väl knappast få stryk mot EM:s sämsta gäng, Grekland?

Nu lämnar vi grupp A och kollar på förutsättningarna i grupp B. Vi konstaterade att grupp A antagligen är den sämsta på pappret – och vi behöver inte sticka ut hakan särskilt långt för att hävda att grupp B är den starkaste.

Det fotbollsgodis som vi bjuds på ikväll kan inte klassas på annat sätt än delikatesser. Holland måste med största sannolikhet gå för seger mot Tyskland, allt medan Danmark kan spela avslappnat mot ett Portugal som också är i stort behov av en trea.

Och efter Danmarks mycket överraskande 1-0-seger mot Holland i första rundan så känns gruppen vidöppen. Faktum är att det kanske ser värst ut för just Holland. Portugal fick också stryk – 0-1 mot Tyskland – men visade i alla fall upp ett spel att bygga vidare på. Av Hollands sedvanliga finlir – och då räknar jag inte med VM-finalen mot Spanien för två år sedan – såg vi intet. Visst, Robben är ett ständigt hot på sin kant, men han mår som bäst när han är ett av många hot. Fokuserar ett försvar på att ta bort Robben så lyckas man ganska ofta med det. Finns det flera anfallsvapen att ta till – något som Robbens klubblag Bayern München kan stoltsera med – så får han större ytor och kan dominera på ett helt annat sätt.

Holland måste få igång ett mer tempostarkt passingsspel och involvera flera spelare i offensiven. Framförallt saknade jag Rafael van der Vaart från start. Återstår att se om han kan vara en av de elva i kväll. Problemen är knappast att det inte finns alternativ, för offensiva vapen finns det i överflöd i Holland, utan snarare om att coach Bert van Marwijk måste hitta en fungerande offensiv enhet. Kan han exempelvis överraska och hitta plats åt Klaas-Jan Huntelaar? Hur ser en forwardskonstellation med han och Robin van Persie ut?

Tyskland gjorde en stabil insats mot Portugal, utan att för den delen imponera särskilt mycket. Det var ett Tyskland på turneringsautopilot. Ikväll gäller det nog att koppla ur denna och manuellt styra spelet: holländarna är för bra för att göra två dåliga matcher i rad, oavsett motstånd. För tyskarnas del gäller det att ha tålamod, precis som man hade i första matchen. Ett oavgjort resultat är förstås okej, och det ska bli intressant att se i vilken utsträckning Joachim Löw – coach för Tyskland – är beredd att lägga över bollinnehavet till Holland.

Så har vi då Danmark och Portugal. De rödvita hjältarna visade upp en defensiv spelidé som jag inte trodde laget var kapabelt till. Man lyckades med en, för Danmark, unik strategi som gick ut på en ganska defensiv utgångspunkt, där mycket handlade om att sätta in pressen i precis rätt tid och mot precis rätt spelare. Detta ledde inte bara till frustrerade holländare, utan också till att Danmark stundtals hade ganska mycket boll. Många experter hävdade på förhand att Danmarks vilja att ha boll – att spela kreativt – skulle bli deras fall i den här gruppen, men såg man på föregående match tycker jag att förbundskapten Morten Olsen på ett perfekt sätt lyckades koppla samman en stabil defensiv med en vilja att faktiskt spela fotboll.

Nu är det nya förutsättningar mot Portugal, sägs det. Egentligen inte, kontrar jag. Danmark är i exakt samma sits: man är underdogs, och ”behöver” inte vinna. Inför matchen är en poäng välkommen. Kan Morten Olsen lyckas med sin spelidé och återigen radera ut motståndarnas hot – framförallt Ronaldo – ser jag ingen anledning till att påståendet att Danmark är ett minst lika bra lag som Portugal skulle vara felaktigt.

Portugal har i vanlig ordning problem med strikers. Vem ska göra målen? Visst, Ronaldo ger dig alltid lägen, och kommer säkert sätta en eller annan boll, men man måste ha en striker som producerar. Helder Postiga är inte den mannen. Han är överskattad, och det är ett riktigt svaghetstecken för en fotbollsnation som Portugal att inte kunna ha en bättre toppforward.

Portugals recept för seger i kvällens match måste vara initiativ. Då tänker jag både initiativ bollinnehavsmässigt, men också initiativ en mot en. Portugal har ett passningsskickligt lag, men det räcker inte mot ett gäng superdanskar i hyperform. Det måste till ett lyckat man mot man-spel. I ärlighetens namn betyder detta bara att en än större börda hamnar på Cristiano Ronaldos axlar. Portugals övriga mittfält måste våga mycket mer offensivt, och jag ställer mig frågande till att det faktiskt finns spelarmaterial till detta.

Jag är inte främmande för att sticka ut hakan och påstå att vi, efter dagens matcher, faktiskt kan konstatera att Danmark är klara för slutspel och att Hollands enda lilla, lilla chans att göra de rödvita sällskap är att vinna sin sista match och förlita sig på att Danmark tar en tredje skalp och vinner över Tyskland. Snacka om ett långskott!

 

--!>