Spelarfokus: Marc Albrighton

Make or break. Så skulle man mycket väl kunna kategorisera den säsong som nu väntar Aston Villas mittfältare Marc Albrighton. 22-åringen har länge ansetts som en av de mest intressanta spelarna som kommit fram ur Aston Villas framgångsrika ungdomsakademi. I b-laget imponerade han stort och fick snart chansen i a-laget, där insatserna varit upp och ner.

Sharky, som han kallas, trivdes kanske allra bästa under Gerard Houlliers korta era som manager säsongen 2010/2011. I matchen mot Fulham, till exempel, krönte han en längre tids fint spel med ett mål. Under Alex McLeish blev det mer sparsmakat med speltid, men det finns saker som talar för att Paul Lambert kan locka fram det bästa av ynglingen.

”Det här blir en massiv säsong för mig, och en som jag ser fram emot”, säger han till www.avfc.co.uk. ”Min första säsong var bra, men den andra var inte lika bra. Den tredje blir otroligt viktig för mig. Jag ska försöka imponera på tränaren, vilket jag förhoppningsvis kan göra. Mitt mål är att imponera redan tidigt för att låta självförtroendet bära mig under resten av säsongen.”

 

Albrighton gör mål mot Fulham (foto: The Guardian)

 

Albrighton säger det bäst själv: självförtroendet är nyckeln. Han är en spelare som begränsas av sin storlek – men samtidigt måste han lyckas förvandla den till en fördel. Vi har sett exempel på tränare som försökt ändra spelare till något de inte är. Ett lysande exempel är Gabriel Agbonlahor, som gjorde livet surt för Premier Leagues backlinjer med sin speed. När man plötsligt bestämde sig för att Gabby skulle lägga på sig tio kilo muskler, då tappade han fart – och eftersom han i stort sett lever på sin fart, så behöver vi inte analysera särskilt djupt för att förstå att hans edge på planen försvann. Och vips var självförtroendet kört i botten.

Kan Lambert hitta en plats åt Sharky och bygga upp hans självförtroende, så har vi fått en joker i leken. Albrighton är begåvad med en mästerlig högerfot, som kan slå kvalitativa inlägg som få andra. Albrighton trivdes som allra bäst under Houllier, och med en ny tränare som också tänker på offensiven i första hand så finns det som sagt positiva vibbar att njuta av inför säsongen.

För att talangen ska ta steget ut och bli en PL-spelare av rang så måste han inte, som så många påpekar, i första hand bättra på sin defensiv. Defensiven är förvisso hans svaga sida och ja, visst måste han bli bättre på egen planhalva, men Lamberts första uppgift blir att låta honom nyttja sina styrkor: utmana på kanten och hitta in med fina instick till Darren Bent. Låt de andra delarna av honom komma efter hand.

Vad kan vi då förvänta oss för säsong från Marc Albrighton? Även om det till stor del handlar om att Albrighton själv måste ”imponera” på sin nye tränare, så bör Lambert ta vara på den egna talangens starka sidor. Lyckas Lambert med att plocka fram stjärnan ur talangen – något som McLeish misslyckades helt med och Houllier bara började med – så kan det bli bra. Till och med så pass bra att jag är beredd att avsluta med en klyscha: han kan komma att bli som ett nyförvärv. Ett mycket bra och välkommet sådant.

 

--!>