Hur pass förberett är Aston Villa?

Nu på lördag, den 18 augusti, drar Premier League säsongen 2012/2013 igång. Aston Villa reser till London för att möta West Ham – ett lag som man har haft problem med på bortaplan sedan flera år tillbaka.

Och även om flertalet spelare i truppen gått ut och berättat om den fina sammanhållningen som råder i truppen, är frågetecknen inför säsongen flera till antalet. Truppen förra året var tunn och skadekänslig, och Paul Lambert nybygge har kantats av problem med anknytning till den tunna truppen: han har i stort sett tvingats sälja för att kunna köpa – spelare för spelare. Räknar man med att Villa ska vara ett lag på övre delen av tabellen så krävs det ett par klasspelare till, som kan fylla den lucka som skadorna medför.

I skrivande stund finns det behov av en ytterback, en innermittfältare och en striker. Dessa måste dessutom vara kvalitetsspelare som kan gå in och norpa platser i startelvan. Får vi in ”rätt” spelare – ”rätt” är ett oerhört luddigt begrepp här, det medger jag – så finns det ingen anledning att hoppas på annat än en topp tio-placering.

Även om visst ”dömaterial” i truppen skeppats iväg till andra destinationer – inte minst James Collins, som återfinns hos just West Ham – så har det i sin tur inte inneburit att principen ”en in, en ut” försvunnit. Samtidigt måste man betänka det faktum att massvis med PL-rutin har gått om intet i och med att spelare som Collins och Hutton, och kanske även Warnock, försvunnit eller kommer försvinna.

Kan ungdomlig entusiasm i sann Lambert-anda ersätta trötta killar med för mycket pengar på bankkontot? Det blir den stora frågan i år. För truppen har som sagt inte blivit större, men väl fått en Paul Lambert-prägel över sig. Han har fått en ärlig chans att införskaffa ett par spelare som han tror sig passa väl in i den filosofi han står för genom att sälja av spelare som, relativt sin lön, underpresterar. Men redan nu ser vi vad skadeproblemen medför för en tunn trupp: både Marc Albrighton och Gabriel Agbonlahor kommer missa inledningen av seriespelet.

Ett spelande lag?
Träningsmatcherna har egentligen inte gett oss speciellt mycket när det kommer till hur det ”nya” Aston Villa kommer uppträda på plan. Tre vinster, två oavgjorda och en förlust mot blandat motstånd har egentligen bara sett till att gadda samman gamla och nya spelare. Spelmässigt kan vi dock försöka oss på en kortare analys och konstatera att ängsligheten som karaktäriserade Alex McLeishs styre delvis är borta – i alla fall i offensiven. Stundtals har defensiven svikit rejält, inte minst i matcherna mot Nottingham (förlust 1-3) och Werder Bremen (3-3). Tyskarna ställde dock upp med ett bra lag, så där blir det lättare att ursäkta att vissa anfall slinker igenom.

Offensivt har vi sett tecken på ett annorlunda spel: målet är inte längre att så fort som möjligt – läs fågelvägen – nå upp till anfallarna, utan att via ett genomtänkt spel, där mittfältarna slipper leka förstagångsbesökare i New York, komma fram till mer kvalitativa lägen. Som bekant har Lambert ärvt en forward som bevisligen kan förvalta de lägen som erbjuds. Darren Bent kommer också få en nyckelroll i det här spelet, i och med att han är den som ska avsluta majoriteten av den anfall som numera förhoppningsvis kommer karaktäriseras av genomtänkta moment över hela banan.

Det som oroar mest är dock, fortfarande, fasta situationer i defensiven. Spelet i luftrummet verkar inte ha förbättrats med Lambert vid rodret, och det återstår att se om nyförvärvet Ron Vlaar är mannen att få igång den delen av spelet.

Han har en dag på sig från och med nu.

--!>