Inför Aston Villa – Everton

Imorgon fredag tar Aston Villa sig an ett, vad det verkar, formstarkt Everton i säsongens första hemmamatch i Premier League. Everton blir en svår nöt att knäcka i Paul Lambert debut på Villa Park. Laget har skaffat sig en dålig vana de senaste säsongerna, då det första tjugotalet matcher varit rätt mediokra resultatmässigt, medan man tillhört det absoluta toppskiktet i tabellen över andra säsongshälften.

David Moyes har säkert arbetat hårt med att få till stånd en förbättring av resultaten i början av säsongen. Everton har i vanlig ordning ett konkurrenskraftigt lag, och jag slutar aldrig att förundras över Moyes skicklighet att bygga ett lag, oavsett vilka nyckelspelare han tappar till storklubbar. Inför den här säsongen försvann en ikon i form av Tim Cahill – som även om han kanske tappat lite av sitt fornstora jag ändå bidrar med en otrolig målfarlighet och inspirerande energi på plan – och unge Jack Rodwell, som Manchester City snodde åt sig och ska begrava på bänken några år framöver (Lex James Milner).

Nåväl, vi som såg The Toffees match mot Manchester United förra söndagen vet att Villa är ”in for a treat”. Mot Everton får man räkna med ett lag som alltid ger 100 %, och som har matchvinnare i massor: Jelavic, Fellaini, Osman, Baines och så vidare. Listan kan göras lång. Spelmässigt kan det ibland lite väl mycket tempo och mindre tanke, och det är väl här Villa kan tänkas lägga in stöten. Paul Lamberts spel går ut på bollinnehav – kanske inte i samma utsträckning som Brendan Rodgers förra lag Swansea, till exempel, som stundom prioriterade bollinnehav före ett frejdigt anfallsspel. Där skiljer sig Lamberts och Rodgers fotbollsfilosofi åt. Lambert är en spelare som vill ha fart i kantspelet, och kan Villa få ordning på detta problemområde kan man finna vägar genom ett robust Everton-försvar som kanske inte alltid är det snabbaste.

Ur motståndarens synvinkel
Om Villa vet vi en hel del, men för att ta reda på mer om motståndarna från Liverpool har jag pratat med Per Malmqvist Stolt från Sollentuna. 42-årige Per har varit Everton-fan sedan 1976/77, och det han inte kan om laget är i ärlighetens namn knappt värt att veta

Vad är realistiska mål för Everton i år?

Det är svårt att vara realist då vi de senaste säsongerna legat i skuggan av de fyra första platserna. Ibland har det blivit Europa League, ibland någon placering ifrån. Därför finns bara två mål för Everton i år: antingen en fjärdeplats eller en cupvinst. Alla vet hur svårt det är att nå fjärdeplatsen för en klubb med Evertons resurser, men vi har en bra trupp även om den inte är så stor, och vi kan inte sikta lägre om vi ska ta ytterligare ett steg.

Vilka är nyckelspelarna, och varför?

Belgaren Marouane Fellaini har de senaste åren gått från klarhet till klarhet och är nu redo att ta det där steget som gör honom till en spelare på absolut världsklassnivå. Han har förmågan att ensam dominera ett mittfält eller en anfallslinje i egenskap av släpande forward. Målskytten Nikica Jelavic har också ett hårt tryck på sig då målen ska komma från honom. Dessutom handlar mycket om att radarparet på vänsterflanken – Leighton Baines och Steven Pienaar – ska hålla igång den kreativa motorn. Vi har också ett av ligans mest rutinerade och solida försvar, vilket i sig kan bli den avgörande faktorn om vi ska ta en pokal eller hamna bland de fyra främsta.

David Moyes fortsätter att göra ett fantastiskt jobb med Evertons trupp. Det verkar som att laget, oavsett hur många nyckelspelare man tappar, alltid lyckas värva fantastiska ersättare som smälter in perfekt. Vad är hemligheten bakom Moyes? Vad är det som gör honom till en så bra tränare?

Moyes är extremt ambitiös, noggrann och långsiktig i allt han gör. Faktum är att Everton var ett av de första lagen som började använda sig av avancerade datorprogram för att analysera varje enskild spelare. I allt de gör på plan. Det finns inga detaljer som lämnas åt slumpen.  Sedan har Moyes – vilket kanske inte alltid framkommit i media – satsat oerhört på scouting. En spelare som lånas eller köps har kartlagts under lång tid. Nackdelen är att Everton missar en del då de kanske inte alltid är så snabba i vändningarna, men har man begränsade resurser så finns inga andra alternativ. Fördelen är att Moyes finner spelare som passar in i Everton, såväl kompetensmässigt som kulturellt. Det är ingen hemlighet att stämningen i Evertons spelartrupp är bland de bästa i Premier League och de som fular ut sig hamnar i Moyes frysbox – och ur den finns ingen återvändo. Stämningen är avgörande när Moyes ställer extremt höga krav på spelarnas arbetsinsatser. Alla jobbar för varandra.  En annan fördel är att Everton har byggt upp en mycket stark ungdomsakademi och de yngre generationerna knackar allt hårdare på dörren till A-truppen.

Hur tror du matchen mot Villa på lördag slutar?

Det blir svårt. Som vanligt, särskilt efter en sådan urladdning som skedde mot Man U. Men också för att Aston Villa är svåra att möta på bortaplan. De senaste åren har vi haft många riktiga holmgångar mot varandra, särskilt under Martin O Neills tid som manager.  Men ska Everton aspirera på en topposition i år så gäller det att leverera direkt efter urladdningar som mot Man U. Som Everton-supporter är man därmed dubbelt så nervös på lördag som i måndags mot Man U.

 

--!>