Transferdeadline, ligacup och Newcastle borta

Idag är ingen vanlig dag. Den 31 augusti innebär alltid högoktanig action bland Premier League-lagen, med tanke på att det är sista dagen på året som man kan handla spelare (free agents undantagna). Och på söndag ställs Aston Villa mot Newcastle på ”the stadium formerly known as St James Park”. Den stora frågan är: hur skriver man ner tankar inför en match som kan ha betydligt annorlunda förutsättningar när den väl sparkas igång på söndag klockan 16?

Imorgon är det alltså slut med handlandet och alla analytiker, entusiaster, experter och tyckare har fritt fram att studera läget i lagen och ge sina respektive bilder av hur trupperna står sig. Men det är inte så enkelt som att ett bra fönster per definition kan bestämmas efter hur många, eller hur bra spelare, man får in. Ett typexempel på det finner vi i form av söndagens båda lag.

Aston Villa är i desperat behov av förstärkningar – framförallt inte för att bredda truppen, utan huvudsyftet måste nu vara att få in ett par kvalitetsspelare. Newcastle, däremot, är antagligen mer inriktade på att få behålla sina stjärnor under höstens ligaspel. Cheik Tioté och Yohan Cabaye, två av de klarast lysande stjärnorna i Alan Pardews imponerande lagbygge, har båda ryktats vara på väg bort. Den förstnämnda har påståtts vara nära en övergång till Arsenal, till exempel. För Pardew gäller det att hålla tummarna och sätta sin tillit till att ägaren Mike Ashley kan motstå frestelsen att casha in någon eller några av sina dyrgripar.

Förberedelser
Uppladdningen inför matchen är för Aston Villas del inte optimal. Utöver att det ryktas hejvilt om nyförvärv och försäljningar, så ligger fokus överlag mycket på saker och ting som spelarna inte kan påverka. Låt oss hoppas att Lambert drillar laget för vad som komma skall, för det blir onekligen en tuff match.

Även om Newcastle spelade Europa League-kvalmatch igår – vinst med 1-0 mot grekiska Atromikos, totalt 2-1 i favör till britterna – så har man friskt spelarmaterial till söndagen, så den matchen ska inte behöva sitta i benen. Aston Villa lirade ligacupmatch i tisdags, då man vann mot Tranmere med 3-0 på Villa Park. Den segern ska man inte underskatta: förutom att det var Lamberts första vinst i tävlingssammanhang för sin nya klubb, så fick också måltjuven Darren Bent plita ner sitt namn i protokollet. Lägg därtill att Stephen Ireland gjorde en alldeles förträfflig match på mittfältet. Allt detta kan betyda ett ökat självförtroende i en trupp som just nu är i skriande behov av just detta.

Ligacupen ser annars ut att vara ett dött kapitel för Villas del. Lottningen gick ungefär så illa den kunde gå, i och med att man ställs mot Manchester City borta i nästa omgång. För att Villa ska kunna ta sig vidare krävs en skräll i klass med AIK:s seger över CSKA Moskva igår. Möjligt? Ja. Troligt? Nej.

Om City är ett berg att bestiga, så kan Newcastle – med samma metafor – kanske vara ett högre träd. Och för att Aston Villa ska kunna klättra upp och riva upp det trygga lilla skatbo som Pardew samlat pinnar till under ett par säsonger, så gäller det att Lambert får ihop alla lagdelar snabbt. Nu gäller det att slåss med näbbar och klor för varje poäng.

--!>