Dags att döda hemmaspöket

Imorgon lördag möter Aston Villa Swansea på hemmaplan. Vi som minns förra säsongen hade nog inte tackat nej till en blackout, om inte hela säsongen så i alla fall den 2 januari. Det var då Swansea tog sin första bortaseger någonsin i Premier League i och med 2-0 på Villa Park. Låt oss för guds skull hoppas att Villa kan bita ifrån sig bättre den här gången, och hålla kolla på Nathan Dyer et al.

Resultatet då var helt i sin ordning, och det var två vitt skilda filosofier, ett ord vi inte kan komma undan i det här sammanhanget, som visade upp sig. Alex McLeishs Aston Villa som byggde på någon form av långbollsstrategi – inte helt sant, men AML:s fotboll är inte lätt att definiera eftersom det så ofta rör sig om icke-fotboll – med ett lag som uppenbarligen varken ville eller kunde spela enligt modellen, och Rodgers mannar som backade managerns synsätt på fotbollen till hundra procent och som förespråkade ett högt presspel och en flödande, fantasiberikad fotboll.

Swansea är ett intressant ämne. Förra säsongens fotbollsfilosofi vann många fans hjärtan förra säsongen, men när Brendan Rodgers valde att lämna klubben för Liverpool var det många som tvekade på lämpligheten i att Michael Laudrup tog över. Oj vad fel dessa har haft hittills. Dansken har vidareutvecklat den passningsorienterade, offensiva fotbollen som walesarna visade upp under förra säsongen. Ett mer direkt spel har knappast medfört ett lägre underhållningsvärde, utan har snarare gett motståndarna än mer att tänka på under spelet på egen planhalva. Vad viktigare är: resultaten har varit fortsatt positiva under inledningen av säsongen. Just nu ligger man på andra plats, med sju poäng på tre matcher och en målskillnad på 10-2.

Till matchen i Birmingham kommer dock Laudrup att sakna ett par defensiva pjäser, och han kommer att behöva bygga om i försvaret. Frågan är hur det påverkar den inledningsvis så ramstarka defensiven.

 


Kan Laudrup spinna vidare på den fina inledningen av säsongen i morgon?
Foto: Mirror.co.uk

 

Nya ansikten
För Aston Villas del ser det lite annorlunda ut. Paul Lambert har bara delvis lyckats pränta in sitt budskap i spelarna. I senaste matchen – 1-1 borta mot Newcastle – såg det överlag bättre ut än under de inledande två matcherna, och kan man nu bygga på med lite mer noggrannhet och lite självförtroende så finns det hopp om det.

Tyvärr har Villa Park inte blivit den ointagliga borg som spelarna pratat om – senast idag genom Darren Bent i Birmingham Mail. Hemmaspöket lever i allra högsta grad, vilket Everton visade i senaste hemmamatchen. Kanske kan Aston Villas nya spelargarde hjälpa till att förpassa det där spöket till historien. Det tisslas och tasslas om att forwarden Christian Benteke, mittfältaren Ashley Westwood och ytterbacken Joe Bennett alla kan bli aktuella för en startplats, även om det kanske är väl tufft att slänga in dem alla tre i hetluften. Det sistnämnda påståendet från min sida är dock inte något som Lambert skriver under på, när han på presskonferensen inför matchen (i AVTV) säger: ”Jag har inga problem att slänga in dem oavsett ålder. Jag väljer laget efter hur bra spelarna är.”

Däremot är det troligt att Brad Guzan kommer få stå igen efter sin fina insats sist. Likaså känns mittlåset givet med Clark och Vlaar, medan ytterbacksplatserna är ”up for grabs”. Här slåss bland andra Lichaj, Baker, Lowton och Bennett om två platser. Lowton har varit ganska bra första matcherna, så det troliga är väl ändå att Lichaj och den före detta Sheffield United-spelaren tar varsin kant.

Räkna med att Karim El Ahmadi intar den defensiva mittfältsrollen, och att Stephen Ireland – som bitvis var bländande mot Toon – tar det offensiva ansvaret centralt. Kanske får vi se Bannan inta en kant, och kanske kan N’Zogbia få en chans på andra kanten. Men då ska dessa herrar först konkurrera ut Brett Holman. Dessutom har Gabriel Agbonlahor varit en kantspringande joker som ett par andra managers använt sig av i syfte att utnyttja dennes snabbhet.

Allt eftersom nämnde Gabby verkar närma sig status fit for fight kommer han naturligtvis närmare en startplats bredvid Bent på topp, men frågan är om Lambert kanske vågar chansa lite och slänga in belgaren Benteke från start. Den 21-årige belgaren spelade från start i EM-kvalmatchen i tisdag, och skulle vara ett spännande kort att lägga ut redan från start.

Hur Lambert än väljer att formera laget så är det än viktigare hur han får sina mannar att prestera på plan mot ett lag med speltekniska kvaliteter. Under förra säsongens match var det Swansea som tog tag i taktpinnen och höll i den matchen ut. Så får det inte gå till, allra minst på hemmaplan. Nu måste Villa visa att det är ett nytt lag – ett lag som vill vinna matcher genom att spela bra fotboll och äga boll. Dessa två går nämligen väldigt ofta hand i hand (även om det går att argumentera för att Martin O’Neill, under tiden i Villa, faktiskt förespråkade ett kontringsbaserat spel som kunde vara riktigt kul att kolla på).

--!>