Fler vinster inom räckhåll

Aston Villa tog sin första ligaseger under Paul Lambert förra helgen när Swansea besegrades med 2-0. Nu är det tänkt att laget ska följa upp vinsten med ytterligare en trea borta mot seriens jumbo, nykomlingen Southampton.

Southampton har inte inlett positivt. Fyra matcher har genererat noll poäng, och även om motståndet varit tufft och laget inledningsvis spelade bra (offensiv) fotboll, så kom det ett rejält bakslag i förra matchen mot Arsenal. Gunners sköt The Saints sönder och samman, och 1-6 stärkte knappast lagmoralen hos de sargade röd-vita spelarna.

Tränaren Nigel Adkins ryktas redan sitta löst på sin post. Men frågar man Aston Villas tränare Lambert så tycker han att det är beklagligt att Adkins redan kan vara på väg bort. ”Det börjar bli lite löjeväckande nu”, säger skotten när han skyndar till sin kollegas försvar. ”Med tanke på vad han gjort för dem, och det faktum att vi bara är fyra matcher in på säsongen, så är det lite löjligt. Men det är så fotbollen fungerar. Man vet aldrig vad som väntar runt hörnet. Det blir svårare och svårare för varje år, men det här är verkligen orättvist. Nigel har gjort ett fantastiskt jobb med Southampton.”

Laget och fansen måste se matchen mot Villa som ett bra tillfälle för säsongens första poäng. Aston Villa är inte längre det hot som man bara för ett par år sedan var – drivkraften då var Champions League, medan det nu mer handlar om överlevnad och bygga ett nytt lag med nya, hungriga spelare. Birmingham-laget har gått från en svår nöt att knäcka till en sådan som man bör kunna knäcka om man vill överleva i Premier League – framförallt på hemmaplan.

För bortafansen är det dags att stifta en nygammal bekantskap med en egen akademiprodukt i form av Steven Davis. Den lille mittfältaren spelade senast i Villa-tröjan säsongen 2006/2007, innan han gick till Fulham. Via Glasgow Rangers tog han sig sedan till den engelska sydkusten, och får nu chansen att visa sitt forna lag vad de gått miste om. ”Jag var 16 när jag gick dit och jag hade en bra tid där”, säger den 27-årige nordirländaren till Southamptons hemsida angående tiden i Villa. ”Men det hör till det förgångna. Det finns inget utrymme för sådana känslor i dagens fotboll. Jag spelar för Southampton nu, och vi måste besegra Aston Villa för att kickstarka vår säsong.”

Benteke från start?

För Aston Villas del ser saker och ting lite ljusare ut. Paul Lambert börjar få ordning på truppen och har fått till konkurrens på nyckelpositioner i laget. Nu handlar det inte om att få in fler spelare till truppen, utan att få bort överflödet. Ett första steg togs tidigare i dag i och med att Stephen Warnock blev klar för en tre månader lång utlåning till Championship-laget Bolton Wanderers.

Efter senaste matchen kommer Lambert kanske inte ändra alltför mycket i startelvan. Den stora frågan är huruvida Christian Benteke, som kom in och gjorde mål mot Swansea, kan peta Andreas Weimann på topp? Vem väljer Lambert som lekkamrat till Darren Bent?

Att döma av intervju på Aston Villas hemsida i dag kanske det ändå lutar åt belgaren. ”Swansea hade fullt upp med Christian förra helgen, och han har sett riktigt bra ut i träning den här veckan”, menar Lambert. ”Christian kommer utan tvekan att ge oss en hel del. Det är inget att snacka om: han är stor och stark där uppe, och han kommer att orsaka problem för motståndarna.” För att ta det sista steget in i laget måste han dock, enligt den skotske tränaren, lära sig kommunicera lite bättre. ”Christian säger inte så mycket. När han väl kommer in i det och lär sig språket lite bättre kommer det bli kanon.”

Aston Villa måste se till att utnyttja den tveksamhet i spelet som lag ur form uppvisar. Southamptons förluster – speciellt den senaste – har satt sina spår, och kan Villa gå ut och ta tag i taktpinnen så går det onekligen att hitta luckor via våra kreativa, till synes formstarka mittfältsspelare såsom Barry Bannan, Stephen Ireland och Brett Holman. Samtidigt verkar de defensiva problemen som fanns där under inledningen av säsongen så sakteliga börja tyna bort, och Ciaran Clark och Ron Vlaar börjar kommunicera och uppträda med all större pondus. Brad Guzan i mål förutsätter jag efter matchen mot Swansea.

Bring on the Saints!

--!>