TKO mot Southampton – och ytterligare en ikväll?

Det som utgjorde en bra chans till en poäng, eller flera, slutade med en teknisk knockout i andra halvlek i senaste ligamatchen. Tyvärr var det Villa som fick ta emot tunga jabbar på löpande band under andra halvlek, och när den vinnande boxaren Southampton väl hittat en lucka i garden dröjde det inte länge förrän ridån föll ner och Villa låg golvade. Nu väntar ett än värre motstånd i form av bortamatch mot Manchester City i Capital One Cup.

1-4 är inte kul mot någon motståndare, men med tanke på att Southampton börjat säsongen med fyra raka förluster går det inte att förklara bort nederlaget. Att dessutom, efter en fullt godkänd första halvlek som dessutom såg Villa ha ledningen med 1-0, tappa kapitalt i andra halvlek ställer förstås frågor om det här lagets nivå.

Att Aston Villa anno 2012 kan spela bra fotboll har vi sett glimtar av under säsongen, även om inledningen poängmässigt sett varit under förväntan. Problemet är fortfarande att dipparna finns där, och att det under dessa perioder blir så tydligt vad vi behöver: en ryggrad. Tyvärr behandlas han just nu för leukemi, så vi lär få fortsätta se ett Villa som blandar och ger hejvilt.

Det är den här ojämnheten som man tyvärr får räkna med under omständigheter som dessa. Paul Lambert har agerat bra på transfermarknaden. Problemet är dock att de nya, lite äldre och rutinerade nyförvärven, har tvingats på en ledarskapskostym: de måste in och prestera direkt och agera ryggrad för ett ungt lag på dekis.

I det här fallet ledde detta, utöver matchspecifika ögonblick av brist på koncentration, till ett par ”slumpmål” från Southamptons sida – vilket i sin tur ledde till att Villas självförtroende sjönk mellan Saints kunde spela ut inför en salig hemmapublik. Billiga mål är bara förnamnet, och här har Lambert lite att träna på inför framtiden.

Om vi ska lyfta fram något positivt så noterades Darren Bent noteras för ett mål. Nu hjälpte det inte på kort sikt, men eftersom säsongen är lång så kan målet säkert betyda en mer laddad Bent framöver. Dessutom var det han som jobbade sig fram till position genom att vinna en luftduell i momentet innan nätkänningen. Samarbetet med Christian Benteke är långt ifrån komplett, men det fanns ljusglimtar. Den unge belgaren kunde mycket väl ha gjort 2-0 i början av andra halvlek – hans nick passerade stolpen med en decimeter – och det känns lite som om det är dessa herrar som kan kickstarta säsongen för Villa.

Det som kanske är ännu mer synd än själva poängtappet – för sådana kommer alltid att inträffa – är att Stephen Ireland skadade armen. Och med honom försvann spelet. Ireland har, trots att han inte kommit upp i den nivå som jag och säkert ännu fler hoppats på, varit en viktig del av det nya spel som Lambert vill lira. Det är inte klart exakt vilken skada det rör sig om, men att han missar kvällens drabbning på Etihad Stadium mot Premier League-mästarna Manchester City står klart.

Capital One Cup

Kärt barn har många namn, och nog är det så att cupspelet i England har en betydelse som vida överstiger den svenska motsvarigheten. Den här säsongen heter ”the cup formerly known as Ligacupen” Capital One Cup. Aston Villa besegrade Tranmere väldigt enkelt på hemmaplan, men lottningen var inte alls lika vänlig en gång till. I dag tisdag är det nämligen dags för Aston Villa att ta sig an Manchester City på bortaplan.

Statistiken talar inte för Villa, varken i mötena med Manchester City under de senaste säsongerna eller när det kommer till framgångarna i ligacupen de senaste säsongerna. Villa har aldrig nått längre än tredje omgången de senaste fem säsongerna, medan City har nått semifinal två gånger de senaste tre säsongerna.

Vi behöver förstås inte heller nämna det faktum att City besitter den bredaste truppen i hela ligan. Samtidigt som det är en styrka alla sju dagar i veckan, kan det på något sätt visa sig bli Aston Villas chans till avancemang. Hemmacoachen Roberto Mancini är inte rädd för att rulla runt på spelare – även om nyckelspelare såsom Vincent Kompany och Yaya Touré brukar få lira nästan alla matcher – och Villas, måhända små, möjligheter ligger i det faktum att vi inte kommer möta Citys starkaste lag. Dessutom saknar de ljusblå ett par spelare som ligger under behandling för skador, däribland den forne Villa-spelaren James Milner, som har en skadad tå som kan hålla honom borta från spel ikväll.

 

Gareth Barry iklädd rätt tröja (foto: The Guardian)

 

En som lär få speltid är Gareth Barry. Den förre Villa-kaptenen, med 365 matcher i Claret & Blue-tröjan, ser fram emot kvällens match och ser positivt på sin ex-klubbs möjligheter – trots den tunga period som man är mitt uppe i. Till Manchester Citys hemsida säger han:

”Det är definitivt ett steg i rätt riktning för Villa”, angående Paul Lamberts tillträde som manager för Birmingham-klubben. ”Han förtjänar tid att få till saker och ting. Sådant sker inte över en natt. Jag tvekar inte på att han, med tanke på det jag hört om hur han arbetar, kommer att vända på skutan.”

Vidare åberopar Barry synska krafter när han anade att lotten skulle falla på Villa i tredje omgången. ”Jag hade ett leende på mina läppar när lotten föll på Villa. Jag pratade med James [Milner] om det, och vi diskuterade det konstiga i att man alltid tycks ställas mot en gammal klubb i cuperna. Det är så fotboll fungerar. Jag ser fram emot matchen. Förhoppningsvis kommer jag få spela mot några av de unga talangerna som Villa släppt fram.”

Han avslutar med att nämna att han fortfarande följer Villa. ”Det är alltid stort för mig att möta Villa, med tanke på hur många lyckliga år jag hade där. Jag håller fortfarande utkik efter hur de klarar sig.”

För att lyckas med bedriften att slå City på deras egen park krävs det en hel mängd saker, och antagligen räcker inte det här bloggutrymmet till för ändamålet. Mittbacken, tillika kaptenen, i Villa heter Ron Vlaar och även om han ganska skickligt undgår att besvara frågan om hur man besegrar ett av världens bästa klubblag, så menar han att allt är möjligt.

”Vi måste vara starka nu och måste förbereda oss för nästa match. Visst kommer det bli en svår match, men alla matcher är svåra. Vi kommer försöka gå ut och vinna matchen”, säger han till Aston Villa officiella hemsida, avfc.co.uk. ”Vi vet att vi kan spela bra som lag, men det gjorde vi inte i andra halvlek mot Southampton och det var en besvikelse för oss alla. Alla vill göra bättre ifrån sig och jag hoppas vi kan visa detta genom sättet vi spelar mot Manchester City.”

--!>