Run, Gabby, Run – ikonen som ska bära Villa in i framtiden

Många fans till Premier League-lag tycker att Silly Season är den kanske enskilt mest spännande delen av säsongen. Lockelsen av stjärnor från andra lag, tidningarnas spekulationer om dessa och av olika forum uppbyggda osanningar och drömmar samsas i ett forum där alla fans får plats. I slutändan brukar det dock bli så att man faller tillbaka på de trognaste spelarna när matcherna ska avgöras på plan – man sätter sin tilltro till hjärta. Aston Villas hjärta 2012/2013 ser inte mycket ut för världen, men bär alltid klubben med sig och kommer gå  i bräschen för säsongen. Möt Gabriel Agbonlahor, Villas egen Forrest Gump.

”Run Forrest, Run!” För den filmintresserade är detta ett odödlig citat. Den unge Forrest Gump får ett gäng mobbare på cykel efter sig, och hans kompis och livs kärlek Jenny beordrar honom att springa ifrån dem. Och han springer så till den milda grad att hans ben plötsligt sliter sig loss från sin ortos – han är fri. Detta är på sätt och vis bara starten på en film full av mirakel. Att det sedan är Tom Hanks – ett uttalat Aston Villa-fan – som spelar den äldre Forrest Gump gör inte saken sämre.

Aston Villa har en egen Forrest Gump. Gabriel Agbonlahor, den egna produkten som likt Gump kanske inte alltid uppvisar den största intelligensen (http://www.youtube.com/watch?v=wx6LfIXWdIg), har många brister på plan, men att hans hjärta helt och håller pumpar Claret and Blue-blod – det är det ingen som tvekar på. På många sätt personifierar han det Villa vi vill se. Han har som sagt sina tillkortakommanden på plan, men är en av få spelare som kan kyssa klubbmärket och komma undan med. Han är knappast en Craig Gardner som går ut som livstids blåsnäsa när han lämnade bänken i Villa för en given startplats på mitten i Birmingham Shitty.

 

 

Man skulle till och med kunna dra det så pass långt att det är Gabbys brister som gjort honom så älskvärd bland fansen. Precis som Forrest Gump är det inte den briljanta hjärnverksamheten som tagit honom dit han är, utan hans sätt att vara och hans inneboende kvaliteter. Nu är det Gabby som ska leda det nya Villa in i framtiden. Det är hans löpvägar som ska göra att klubbens hämningar som släpper, hans älskvärda sätt och kärlek för klubben som ska få fansen att drömma om storhetstider igen.

Det är inga små krav att lägga på nummer 11:s axlar. Men press är inget som Gabby någonsin lagt stor vikt vid. Under David O’Learys ledning fick han göra sin debut i a-laget borta mot Everton i mars 2006. Trots förlust 4-1 var det då 19-årige Gabby som stod för Villas mål. Han hade presenterat sig för Villa-fansen på ett storstilat sätt. Nu har akademiprodukten spelat över 200 matcher för klubben och gjort över 50 mål, trots att han fler än en gång fått ta steget ner från sin forwardsroll och istället inta en position ute på flanken.

Tillbaka in i fansens hjärtan
Hans tendens att aldrig klaga utan foga in sig till lagets bästa har gjort hans ikonstatus än större. Att Villa dessutom tenderar att spela bättre med honom på plan gör inte saken sämre. Den här säsongen har den numera 25-årige engelsmannen, med tre landskamper för The Three Lions på meritlistan, varit skadad under inledningen. Hans stora comeback kom i tisdags i ligacupmatchen borta mot Premier League-mästarna Manchester City. Hur regisserar man bäst en comeback under de här förutsättningarna? Gabby valde att göra två mål och, i mångas ögon, bli vald till matchens lirare när Villa gick vidare till tredje rundan.

Nästa offer för Gabbys snabbhet kan mycket väl bli Jonas Olssons West Bromwich, som inlett Premier League på ett riktigt fint sätt. Derbymatcher brukar vara Gabbys gebiet – vi är många som minns med välbehag säsongen 2007/2008 och derbymatchen borta mot Birmingham City, där han först räddade en nick från Liam Ridgewell på egen mållinje, bara för att i 86:e minuten nicka in vinstmålet framför ilskna City-fans.

Det är Gabriel Agbonlahor som ska bära laget i år – oavsett om spelare som Ron Vlaaar bär kaptensbindeln, irländarna Richard Dunne och Shay Given står för rutinen i form av flest antal spelade PL-matcher – eller oavsett om det är Darren Bent som ska stå för målfabrikationen och sno åt sig rubrikerna. Det är Gabby som ÄR Aston Villa. Det är hans löpningar som försvararna är rädda för, hans snabbhet som bryter mönster, krossar försvar. Det är han som fansen vänder sig till när det blåser kallt.

Därför säger jag nu: Run, Gabby, run – så tar vi rygg på dig in i framtiden. Hårt arbete och en vilja att ge allt för klubben har blivit dit signum. Samtidigt är du ibland opålitlig rent kvalitativt, där lysande moment och matcher snart kan bli bedrövliga insatser och en anonymitet under 90 minuter. Kanske är det därför vi älskar dig lite extra? Du är kanske, i just den här aspekten, lite som livet självt. Lite som en chokladask, som Forrest Gump säger. Man vet liksom aldrig vad man får.

--!>