Aston Villa – West Bromwich 1-1

Ett sent mål av en inhoppande Darren Bent räddade en poäng till Aston Villa i derbyt hemma mot West Bromwich. Men det kändes som om det kunde ha blivit fler poäng än så.

Efter att Aston Villa börjat väl försiktigt de första tio minuterna av matchen var det hemmalaget som styrde tillställningen ända fram till det förödande baklängesmålet. Shane Long, som använde sig av både tur och skicklighet, styrde in 1-0 till gästerna i början av andra halvlek – och då svängde pendeln. WBA verkade ha kontroll över händelserna.

En serie byten av Paul Lambert – kring den 70:e minuten – ledde dock till att Villa hittade trycket mot gästernas mål, och petade men inbytte Darren Bent kunde till slut rädda en poäng med strax över tio minuter kvar av matchen. Även om Villa kanske ändå borde vara nöjt med en poäng, så kunde det ha blivit tre med lite mer beslutsamhet framför kassen. Poängen är dock viktig med tanke på de två svåra ligamatcherna på bortaplan som nu väntar – Tottenham på söndag och Fulham lördag den 20 oktober.

Jag tänkte presentera mina tankar kring matchen på ett nytt sätt, nämligen genom spelarbetyg på de Aston Villa-spelare som deltog. Så här utläser ni betygen:

6 = Paul McGrath-klass (överjordisk insats)
5= Olof Mellberg-klass (mycket bra)
4 = Ian Taylor-klass (bra)
3 = Mark Draper-klass (godkänd)
2 = Curtis Davies-klass (underkänd)
1 = Steve Sidwell-klass (dålig)
– = Bosko Balaban-klass (totalt värdelös)

Brad Guzan 3
Om vi börjar med målet: där hade Guzan inte speciellt mycket att göra. Han är på bollen, men träffen från Longs fot ligger alldeles för nära för att han ska kunna rädda. Annars agerade amerikanen stabilt, utan att utmärka sig.

Joe Bennett 3
Liksom hela backuppsättningen hade Bennett lite problem att hålla linjen där bak. Ett par misstag i försvarsspelet vägdes dock upp av en vilja att gå framåt, vid ett par tillfällen fick han visa upp sin fina vänsterfot som kan komma väl till pass framöver. En fullt godkänd Villa Park-debut.

Ciaran Clark 2
Enskilt skulle jag kunna ge en trea till Clark, men han är ju trots allt en väldigt viktig pusselbit i det som kallas försvaret – och det kollapsar alldeles för ofta. Viljan, spelet i luften och hotet i offensivt straffområde gillas, men det saknas resoluthet i samarbetet med Vlaar, och inte sällan ligger delar av backlinjen fel.

Ron Vlaar 2
Generalen skulle även han kunna få en trea individuellt, men han lyckas inte alltid kommunicera, eller få de andra att förstå, budskapen. Försvaret som enhet fungerar inte speciellt bra just nu, och målet är en produkt av att enheten ligger fel från början.

Matt Lowton 1
Vem kan glömma Lowtons drömmål mot Swansea? Det känns dock som evigheter sedan, och Lowton har stora problem med många saker. Det hjälper som sagt inte att försvaret har kommunikationsissues – den forne Sheffield United-spelaren har stora problem med både en mot en-spelet och med passningsspelet. Long utnyttjade ynglingens virrighet vid ett par tillfällen, och det syntes att WBA:s coach Steve Clarke byggt upp stora delar av lagets presspel mot att Villas uppspel skulle börja hos Lowtons på högerkanten. Inget bra betyg.

Marc Albrighton 1 (ut 66 min)
Även om Albrighton tenderar att försvinna i matcherna, kan man ofta lita på att han – när han får bollen i hyfsat fritt läge på kanten – slår kvalitetsinlägg. I går såg vi inga sådana överhuvudtaget. Albrighton var inte med i samma match som de andra, och gick till och med och gömde sig. Har en lång väg kvar att vandra innan formen är tillbaka.

Fabian Delph 2 (ut 71 min)
Ingen kan klaga på Delphs inställning – det man skulle kunna ifrågasätta är om hans kvaliteter verkligen håller för PL. Delph försökte spela enkelt och gick ner djupt och hämtade boll när spelet låste sig, men i vanlig ordning slår han bort massor med passningar och väger lätt vid åtminstone ett par tillfällen. Jag ser inte talangen i Delph överhuvudtaget.

Karim El Ahmadi 3
Aston Villas laguppställning bestod av två djupt sittande mittfältare, som båda vill bygga upp spel från egen planhalva. Det funkar under förutsättning att kantspelet stämmer till 100 procent, och det gör det verkligen inte just nu. Karim El Ahmadi stod inte ut, men gjorde det man kan förvänta sig och utförde det som Lambert hade sagt åt honom att göra. Lämnar en del i övrigt att önska i närkampsspelet och saknar en offensiv dimension som Villa skriker efter i Irelands frånvaro (men som sagt, det är inte dessa uppgifter som KEA är på plan för att utföra).

Brett Holman 4
Härmed utnämner jag Brett Holman till det viktigaste arvet som Villa fått av Alex McLeish – ja, utöver läxan att aldrig, aldrig mer ta in någon person från Birmingham City. McLeish värvade visserligen australiensaren, men fick aldrig chansen att förstöra honom. Holmans arbetskapacitet är imponerande, och hans fina vänsterhalvvolley var nästan värd ett bättre öde. Kan han bli lite mer precis med sistapassningarna, och stänka in ett par baljor längs med vägen, kan detta mycket väl bli vårt viktigaste nyförvärv.

Gabriel Agbonlahor 3
Agbonlahor levde upp till den beskrivning jag gav honom i mitt förra inlägg i fredags – han blandade och gav. Nu måste bolltouchen bli bättre, och när den väl blir det så kommer motståndarna inte att få det lätt. Man såg tendenser till Gabbys farlighet vid ett par tillfällen, och 90 minuter under bältet gjorde honom gott inför framtiden.

Christian Benteke 2 (ut 68 min)
Om Gabby blandade och gav är detta en beskrivning som även passar väl in på den 21-årige belgaren. Benteke kan bli väldigt bra, men då måste han putsa till flera delar av sitt spel: mottagningarna, till exempel, som varierar väldeliga i kvalitet. Likaså måste han bli lite rappare och tryggare i straffområdet. Han hittar rätt passager, intar rätt positioner, men står nästan på hälarna ibland. Och varje hundradels sekund spelar roll i offensivt straffområde. En mer alert Benteke hade med största sannolikhet hamnat i målprotokollet. Det positiva återfinns i hans storlek, där vi kan se en potential som en framtida targetplayer. WBA:s spelare, med Jonas Olsson i bräschen, hade stor respekt för honom.

Charles N’Zogbia 3 (in 66 min)
Zoggy får godkänt för sina dryga halvtimme. Han kom in med ambitioner, och försökte hela tiden hitta luckor på WBA:s planhalva. Zoggy kom in i ett tacksamt skede, där Villa så smått börjat få en stor del av bollinnehavet, men gjorde det bra. Saknar dock en hel dos självförtroende för att gå vinnande ur viktiga en mot en-situationer – hans signum under tiden i Wigan.

Darren Bent 3 (in 68 min)
Var säkert besviken när han petades, men kom in och gjorde det han skulle: mål. Visade sig kanske inte alltför mycket utöver det, men alla vet vad Bent går för – och det är högst troligt att han får starta nästa match.

Barry Bannan 3 (in 71 min)
Bannan kom in och gav mittfältet en offensiv touch, och underlättade spelet längs med marken. Villa fick ett bättre flow i spelet när han kom in, och trycket blev mer markant eftersom passningsvägarna började peka framåt oftare – tidigare var det mycket sidled och bakåt.

Paul Lambert 3
Paul Lambert fick svara på frågor om Bents petning in absurdum, men hanterade dem fint. Och gällande Bents petning så är den väl inte så konstig? Bent har inte varit jättebra på sistone, alltmedan både Benteke och Gabby visat på stora intentioner. Dessutom slängde Lambert in nämnde Bent i rätt läge, och tillsammans med de andra bytena vändes matchen till Villas fördel igen.

Jag sätter dock ett frågetecken för innermittfältet, som är direkt svagt offensivt i Stephen Irelands frånvaro. Bollinnehavet växte sig starkt allt eftersom matchen spelades, och Villa var det bättre laget, men det riktiga tempot som behövts uteblev – inte minst för att laget helt enkelt saknade offensiva spelare centralt. Det blev bättre med bytena, men i matcher som ska vinnas – WBA borde tillhöra den kategorin – ska man kanske slå en något mer offensiv ton redan i startelvan.

Det stora problemområdet just nu är kanske försvarsspelet och samarbetet spelarna emellan. Kommunikationen brister, och att en nästan ouppbackad Shane Long kunde dominera så pass mycket – hitta så mycket rätt i löpvägarna – är inget bra tecken. Bäva månde Villa när exempelvis kvalitetsspelare som Jermain Defoe håller låda nästa söndag.

 

--!>