Norwich: En match som måste vinnas

Svångremmen dras åt kring Aston Villas tränare Paul Lambert. De fans som skattade sig lycklig åt en tränare som ville spela fotboll efter dödgrävarstrategin som Alex McLeish presenterade, börjar nu mumla högt efter bara en seger på åtta Premier League-matcher. När Lambert nu ställs mot sitt förra lag finns det bara ett sätt för honom att inte börja gräva sina egen grav: tre poäng.

I den nionde omgången är det så dags för Paul Lambert att ta emot sitt gamla lag, Norwich, på sin nya hemmaarena, Villa Park. Låt oss redan från början slå fast att det rör sig om ett bottenmöte, där Norwich samlat på sig en poäng mer än Villa så här långt. Man kan också välja att göra det enkelt för sig och skippa analyser, vara lika rakt på sak som Tony Pulis fotbollsfilosofi: det här är en match som Aston Villa måste vinna.

Det finns inga om eller men: för att överleva i Premier League med en av de svagaste och känsligaste trupperna så gäller det att ta poängen när de erbjuds. Och även om man inte ska underskatta Norwich så är laget ett erbjudande som Villa måste utnyttja.

Förra säsongen vann Villa hemma med 3-2, men fick stryk med 2-0 borta i sista omgången. Då stod Norwich för en positiv fotboll under Lamberts ledning, medan Aston Villa ansågs stå för det motsatta.

Läget i lagen

Inför matchen imorgon lördag, med tidig avspark klockan 13.45, kommer Norwich stärkta av en imponerande 1-0-seger hemma mot Arsenal i förra omgången. Dessutom meddelar tränare Chris Houghton att man har få skadeproblem som inverkar på laguttagningen, allt medan hemmalaget dras med ett par defensiva aber. Richard Dunne är sedan ett tag tillbaka borta, men även Ciaran Clark och Nathan Baker är stora frågetecken inför matchen. En möjlighet är att dra in Matthew Lowton som mittback och låta Eric Lichaj lira högerback om skadorna skulle sätta stopp för de två förstnämnda.

På mittfältet är det i vanlig ordning mer eller mindre fastslaget att Karim El Ahmadi och Fabian Delph kommer agera centralspelare, medan Brett Holman och Stephen Ireland intar kantrollerna. Här tycker jag dock det finns läge att experimentera mer. Peta Delph, sätt in Ireland på mitten och låt honom styra tempot. Sätt in Marc Albrighton på kanten och låt honom mata inlägg mot forwards. Delph har inte visat något som övertygar mig om att han platser i ett PL-lag.

Uppåt kan det mycket väl bli så att Darren Bent blir placerad på bänken, då Christian Benteke lär vara förstavalet från Lamberts sida. Bredvid honom blir det antagligen Gabriel Agbonlahor som tar plats. Här finns också möjlighet att cirkulera en aning och ”leka” med positionerna. Jag gillar som bekant Gabby i en kantroll, där han ofta kommer rättvänd och kan utnyttja sin fart. Vi får inte heller glömma bort Andreas Weimann, som kom in och räddade Villa vid ett par tillfällen förra året. Här finns alltså alla sorters möjligheter att experimentera oss ut ur måltorkan. Nu återstår det att se hur modig Paul Lambert är när allvaret sätter in.

Kort analys

Det här är som vi konstaterat tidigare en match som måste vinnas – lika mycket för poängen, som för att stämningen i och runt laget inte ska gå från illavarslande till en mindre panikkänsla. Nu finns det liksom ingen tid att ge Lambert – vi måste börja vinna. Aston Villa har vunnit EN ligamatch så här långt, utan att spelschemat varit alltför svårt. Det håller inte. Låt oss hoppas att det handlar mer om en övergångsperiod än ett tecken på att laget inte är bättre än så här.

Det är, i all sanning, något som tiden får utvisa. En hint får vi redan imorgon.

--!>