Inför Aston Villa – Manchester United

Svårast tänkbara motstånd väntar i helgen då Manchester United gästar Villa Park. Uniteds imponerande facit på Villa Park, samt Villas inte direkt förtroendeingivande insatser den här säsongen, berättar för oss att det blir en tuff uppgift att få med sig poäng.

På lördag klockan 18.30 svensk tid är det avspark i matchen mellan Aston Villa och Manchester United. Villa Park har de senaste åren varit bra jaktmarker för gästerna – den senaste gången Aston Villa gick segrande ur en strid med de röda djävlarna var i augusti 1995, då Villa vann med 3-1.

Statistiken är förstås talande, och kollar man på tabellen är det inte heller jättemycket som talar för hemmaseger. Det finns dock små strimmor och hopp som jag gärna tar och förstorar lite grand, i hopp om att ingjuta tron på att det går att besegra United.

För det första har inte Uniteds försvar imponerat ens det minsta under inledningen av den här säsongen. Det annars så ramstarka kollektivet brukar vanligtvis inte släppa någon över bron, men så här långt har det visat tydliga tendenser på sprickor i det annars så rejäla bygget. Manchester-laget hade dessutom match mot Braga i Champions League så sent som i onsdags, och även om Uniteds trupp har stor erfarenhet av att spela flera matcher varje vecka så är det knappast en nackdel för Villa. Slutligen råder det numera nya förutsättningar i den ensidiga duell som varit matcher mellan lagen: ett av dem har nämligen fått en ny ledare. Paul Lambert kanske inte har lyckats särskilt väl med sitt nya lag så här långt, men han har i alla fall kommit med nya tankar och ny energi till ett ungt lag. Förhoppningsvis får vi se ett Villa som går all-in för att vinna, och inte satsar allt på att undvika att förlora – vilket var fallet med McLeish (och ibland även för ett par av hans föregångare).

Paul Lambert har i alla fall inte gett upp på förhand och säger till avfc.co.uk: ”Jag tror att vad som helst kan hända. Vi ser fram emot matchen. Stadion kommer vara fullproppad och atmostfären kommer vara fantastisk. Man vet aldrig vad som kan hända.”

Aston Villas tränare menar också att man inte kommer att låta United ta tag i taktpinnen. ”Det åligger hemmalaget att ta tag i saker och ting – vi kommer att löpa så mycket vi kan, tack vare alla som kommer och tittar på oss och lyfter oss. Manchester United är ett topplag, men vi vill inte bli fast på egen planhalva i 90 minuter. Man måste försöka skapa något… Man måste försöka ta tag i matchen och försöka vinna. ”

Läget i Aston Villa är att Joe Bennett, Richard Dunne och Darren Bent är frågetecken inför matchen, meddelade Paul Lambert tidigare idag (fredag). Lichaj (avstängd), N’Zogbia och Baker kommer också missa matchen. Detta gör att Enda Stevens gör sin PL-debut från start på vänsterbacken. United har nya skador i form av Nani och Evans, även om den sistnämnde är 50/50 till start. Om inte han blir frisk lär Chris Smalling kliva in bredvid Rio Ferdinand i mittförsvaret.

--!>