Avspark: Manchester City – Aston Villa

Weimann går samma väg som Villa, Benteke drömmer vått om Arsenal och Birminghams stolthet står inför en enorm uppförsbacke i och med bortamatchen mot Manchester City.

Veckan som gått har bjudit på flera intressanta träningsmatcher. Vi har läst en hel del om Zlatans insatser i Sveriges premiärmatch på Friends Arena, där England fick pisk med 4-2. Vi fick också se Christian Benteke ännu en gång måla för sitt Belgien i förlustmatchen mot Rumänien (1-2).

Kanske har den sistnämnde fått i sig ett och annat under sitt landskampande, eller i alla fall lyssnat för mycket på Backyard Babies platta ”Making Enemies are Good” – hur som helst lyckas han förolämpa klubben, fansen och alla associerade med Aston Villa ett par gånger i en intervju med en brittisk tabloid. I intervjun säger han att han älskar Arsenal och insinuerar på mer än ett ställe att han vill spela för laget. Även om han samtidigt säger att han trivs bra i Villa ”för stunden” är detta förstås inga positiva kommentarer. Att dessutom inte vara mer intresserad av en klubb man ska spela för – Benteke trodde exempelvis att Villa var ett London-lag till dess att en kompis upplyste honom om det felaktiga i detta – är inte positivt.

Nåväl, det kan mycket väl vara så att hans dröm att spela för The Gunners blir verklighet, men då krävs det att han gör ett fortsatt bra jobb i Villa-tröjan. Om detta är drömmen han när, så är det inget fel med det så länge han gör sitt yttersta för klubben han får sin lön av. Fortsätter han på den inslagna vägen, och behåller fötterna på jorden, så kan vi dessutom få en fin penning för honom när den dagen kommer.

Nyheter av det lite roligare slaget kommer i form av Robbie Keane, som enligt uppgift vill åt en liknande lösning som under förra årets tremånadersuppehåll i MLS: det vill säga spela för en Premier League-klubb i tiotalet matcher. Keane höjde Villa med ett antal nivåer när han kom hit förra säsongen, med tre mål på sex ligamatcher. 32-åringen hade säkert gjort bra ifrån sig även i år.

Inför matchen

I morgon lördag ställs Aston Villa inför en mycket svår uppgift. Manchester Citys form kanske är aningen dunkel – man lyckades till slut ta poäng hemma mot Ajax i Champions League, och Edin Dzeko räddade återigen laget i ligan när man tog en trea mot Tottenham.

Även om inte spelet stämmer till 100 procent och det går rykten om att tränare Roberto Mancini sitter löst, så blir det säkerligen ett revanschsuget City som kommer ut på plan. Villa slog som bekant ut laget ur ligacupen på Etihad Stadium.

Aston Villa kommer från två ganska bra insatser. Efter att ha slagit Sunderland borta fick man stryk hemma mot Manchester United med 2-3, trots en mycket väl genomförd match – i alla fall första timmen. Andreas Weimann stod för båda Aston Villas mål och kunde mycket väl ha gjort ett tredje om nicken varit lite mer välplacerad.

Weimann tilldelades en ny roll inför matchen mot United. Precis som David Villa i Barcelona och i spanska landslaget har han gått från en strikerposition till en med utgångspunkt på kanten. Det är samma offensiva tänk som Villa har, och ser man på spanjorens facit sedan han gått ner i banan behöver detta verkligen inte vara något negativt. Och av första matchen att döma är det svårt att protestera mot Paul Lamberts idé.

Därför är det inte alls otroligt om vi får se en liknande triangeloffensiv i morgon, där Benteke agerar spets och Weimann och Gabby Agbonlahor agerar kantlöpare. På så vis kan vi också befolka de centrala delarna av banan, med tre centrala mittfältare, där mycket av Manchester Citys offensiv tar sin form.

Det hade varit väldigt kul att nypa Mancini i näsan två gånger på samma säsong – på sin hemmaplan!

--!>