Grabben i graven bredvid: Aston Villa – Reading 1-0

Villa grävde sig upp ur graven och ligger tack vare 1-0 hemma mot Reading över nedflyttningsstrecket. Matchen var rätt tråkig med medelmåttigt spel framför en stadion bara fylld till två tredjedelar – men det var nog få som brydde sig om det när Christian Benteke nickade in vinstmålet med bara tio minuter kvar.

Läget inför matchen mellan Aston Villa och Reading på tisdagskvällen var prekärt för båda lagen, som befann sig under nedflyttningsstrecket på 18:e respektive 19:e plats. Aston Villa kom från en poäng på tre svåra matcher, och stod nu inför ett av säsongens viktigaste skeden. Med ett spelschema som berättade om matcher mot Reading (H), Queens Park Rangers (B) och Stoke (H) – innan ännu ett knivigt trematcherssjok följer – var det nog många som hade ett krav: Villa måste hämta minst sju poäng på dessa tre matcher för att kunna skaffa sig lite andrum inför det hektiska jul- och nyårsspelandet.

Reading hotade
Först ut var sålunda Reading. Publiken slöt tyvärr inte upp bakom de sina: inte ens 29 000 hade tagit sig till Villa Park – nästan bara två tredjedelar av stadion var alltså fylld. Två hemmamatcher täll intill varandra kostar på, visst, men nog hade man hoppats på en lite vassare siffra i viktiga tider som dessa.

Att Villa till slut vann matchen handlade nog om små, men ack så viktiga marginaler: man ville vinna lite mer, och var lite bättre matchen igenom. Reading hade spelare som Jason Roberts och Jay Tabb som hotade matchen igenom. Framförallt Roberts gjorde livet surt för Villas unga mittbackspar Ciaran Clark och Nathan Baker. Villa hade lite mer att komma med, och framförallt hade man en jätte i form av Christian Benteke. Mer om honom senare.

Adam Le Fondre hade två jättechanser att ge bortalaget ledningen. Första läget kom efter tio minuter, när Brad Guzan först stod för en fotparad, och där Le Fondre sedan cykelsparkade utanför bara någon meter från målet. Hade han låtit den fristående och rättvände spelaren avsluta så hade vi sannolikt haft 0-1 på resultattavlan. I början av andra halvlek fick han kanske ett ännu bättre läge, när bollen på en hörna hamnade rakt på Le Fondres huvud bara ett par meter från målet. Reading-spelaren hade med enkelhet knuffat under Matthew Lowton, men lyckades på något sätt nicka över i perfekt läge. Det tackar vi för.

Villa hade också chanser: Benteke på Holmans inspel, Andi Weimanns rymdraket till avslut i riktigt fint läge, efter framspel av Benteke, och Nathan Baker på hörna – alla i första halvlek. I andra fortsatte framgångarna med farliga hörnor, och kring timmen spelad tajmade Clark löpningen perfekt, fick en riktigt bra träff på bollen – som dock seglade några centimeter utanför stolpen.

Målet med stort M
Fram till slutskedet av matchen hade samtliga hörnor för Aston Villa kommit från höger, med Barry Bannan som avsändare. I den 80:e minuten rinner bollen ut för hörna på andra sidan, och då smäller det. Ashley Westwood lägger in en ganska så lös hörna, som monstret Benteke når högst på. Belgaren nickar ned i backen och, kanske med lite hjälp från Marc Albrightons screenande, in i mål. Ett förlösande och helt avgörande ögonblick, som alltså tar Aston Villa upp över nedflyttningsstrecket inför kvällens övriga Premier League-drabbningar.

Den alltid lika verbalt sparsmakade belgaren kommenterade själv matchen och sitt mål med en härlig dialekt: ”Det var en tuff match ikväll. Efter första halvlek stod det ‘nöll nöll’, men i slutet vann vi. Jag tror alla är nöjda. Jag är väldigt glad för målet, och jag tror alla är väldigt glada för tre poäng ikväll. Det var ett fint inspel från Ashley, och jag hoppade upp och försökte träffa målet – det var bra för mig och för laget,” sa han till AVTV på www.avfc.co.uk.

Analys
Att Aston Villa grävde sig ur det problematiska läget och samtidigt lämnade kvar grabben i graven bredvid – Reading – är förstås huvudnyheten efter matchen. Detta var Villas blott tredje seger i ligaspelet i år, och bara det är värt att notera.

Annars var det laguppställningen som det debatterades mest om – eller rättare sagt, om truppen. Darren Bent lämnades återigen utanför omklädningsrummet. Hade Aston Villa inte vunnit den här matchen, hade rubrikerna förstås handlat om detta faktum – och Lambert hade nog banne mig börjat fundera på hur säkert han egentligen sitter på sin post.

Inför säsongen talades det om att Bents mål skulle rädda Villa kvar i Premier League. Nu ser det inte ens ut som om han får chansen. Jag var nog inte ensam om att tänka att det vore perfekt att slänga in Bent efter timmen spelad i gårdagens match, när det började kännas som om poängen rann oss ur händerna? Jag har inte sett Jordan Bowery in action och vet inte vad han går för, men vid sådana här tillfällen känns det väl ändå som att en Bent borde komma till pass.

Ironiskt nog har vi ändå skaffat oss en målskytt som kan rädda oss kvar. Christian Bentekes betydelse för det här laget ska inte underskattas: han är en targetspelare och målskytt i ett. Ett redan hyfsat komplett Premier League-paket, som allt mer börjar se ut som en räddningsplanka för det unga Villa-laget.

Hur som helst drog alla Villa-fans en lättnadens suck efter denna matchen, som vi nog alla kände att vi borde vinna – men också mycket väl kunde förlora. Readings chanser var måhända få till antalet, men långt ifrån ofarliga. Ett par hörnor skapade ett par riktiga farliga lägen, som kunde resulterat med lite starkare anfallare. Ironiskt nog – andra gången jag använder uttrycket – var det istället Villa som äntligen fick utdelning på hörna.

Dessutom var det länge sedan jag såg Villa utgöra ett så pass stort hot på offensiva hörnor. Baker och Clark var ständiga plågor för Reading i offensivt straffområde på fasta situationer, och hade minst varsitt riktigt fint läge att pricka in en boll med skallen.

På tal om backlinjen: samtidigt som Baker såg aningen matchotränad ut överlag och blandade högt och lågt, var det ju till syvende och sist så att Villa höll nollan. Det tar säkert den nykomponerade, unga och skadedrabbade försvarslinjen med sig till framtida matcher.

Viktiga matcher framöver
Nu handlar mycket om att ta de trepoängare som bjuds, och liksom hänga kvar en bit ovanför nedflyttningsstrecket fram till och med januari, då vi kan vänta oss förstärkningar. Jag håller det för tveksamt att dagens trupp klarar sig kvar i Premier League på lång sikt.

På lördag väntar jumbon Queens Park Rangers. För första gången på länge möter vi en motståndare som lär se det här som en viktigare match än vad vi gör. QPR måste vinna och ta säsongens första trea för att närma sig lagen ovanför, medan Villa kanske inte är helt missnöjt med en poäng inför matchen. Allt står på spel i Harry Redknapps tränardebut på Loftus Road.

--!>