Inför QPR – Aston Villa

De viktiga matcherna kommer på löpande band. Efter tisdagens enorma 1-0-seger mot Reading är det nu dags att, hur tråkigt det än må låta, inte förlora. Queens Park Rangers lär vara taggat till tänderna och sugna på sin första ligavinst för säsongen i denna Harry Redknapps hemmapremiär.

Rädslan att misslyckas får aldrig överskugga viljan att vinna. Lika mycket som detta gäller i alla delar av livet, gäller det i allra högsta grad i fotbollen i allmänhet – och för Aston Villa i synnerhet.

I egenskap av betalande åskådare har fansen rätt att ställa vissa krav på laget, som de följer så intimt att hela deras vardag kan styras efter dess matcher. Det var här någonstans det skar sig med Aston Villas förre tränare, Alex McLeish. McLeish hade många saker emot sig. Det faktum att han kom direkt från Birmingham City stärkte knappast hans aktier, men tvärtemot vad många säger var inte detta den största anledningen till att fansen visade sitt missnöje redan från början. Det var denne mans fotbollsfilosofi, som i ärlighetens namn mer handlade om att undvika att förlora än att försöka vinna.

Säga vad man vill om Paul Lambert och Aston Villas inledning av säsongen, men i år har fansen fått ett lag som vill vinna, och som vill spela fotboll. Det kan ha kostat detta unga, orutinerade lag en poäng här och var, men det har också vunnit hjärtan och väckt en tro – både hos spelarna själva, men också hos fansen. Det finns en framtid, som även om den kanske inte ser ljus ut nu, finns där. Den går att spåra. Under McLeish var framtiden bara en enda lång, jävla, mörk tunnel.

Vart vill jag komma med detta, då? Jo, verkligheten är ju den att Villa ligger illa till. Tack vare att Southampton bara fick oavgjort hemma mot Norwich i onsdags ligger Villa över strecket, men det är bara med en poäng. Bakom sig har man också ett jagande Reading, som man begravde i alla fall tillfälligt för några dagar sedan, och ett QPR som ännu ligger på behörigt avstånd. Men det finns mycket som tyder på att QPR snart kommer vinna, och som bekant så kan en tabell se annorlunda ut bara på ett par omgångar närhelst ett lag börjar inkassera ett par treor.

Villa under Lambert kommer så ofta som möjligt gå för seger, och matchen mot QPR utgör inget undantag. Det är trots allt jumbon vi möter. Men den dolda agendan måste upp i dagsljuset: vi får inte förlora, och därmed bjuda in QPR i matchen redan nu. Laget kommer att börja plocka treor, men låt det inte börja mot oss. Personligen måste jag erkänna: jag känner ta mig tusan att rädslan för en förlust finns där.

Förutsättningar

Villa kommer till London och Loftus Road med ett antal frågetecken i bagaget, i alla fall skademässigt. Utöver de som finns på skadelistan sedan tidigare har Lambert uppenbara problem att få till stånd en fyrbackslinje, inte minst med tanke på att Ron Vlaar gick ut skadad mot Arsenal och Enda Stevens mot Reading. Det är inte alls säkert att dessa båda kan medverka på lördag.

På mittfältet ser det ljusare ut. Här kan Lambert mer eller mindre välja fritt mellan uppställningarna, även om det rent formationsmässigt lär hamna vid ett centralt tremannamittfält med två offensiva yttrar som backar upp Christian Benteke längst fram – såsom det sett ut den senaste tiden. I förra matchen fick Brett Holman chansen bredvid de, som det känns numera, givna Barry Bannan och Ashley Westwood. Mot Arsenal inledde Karim El Ahmadi där. Lägg till Stephen Ireland till mixen, så förstår ni att det finns alternativ. Ytterpositionerna lär ockuperas av Gabriel Agbonlahor och Andreas Weimann.

Med en ny tränare i ryggen är det kanske den sämsta tänkbara tidpunkten att möta QPR. Harry Redknapp lär tas emot som en räddare i nöden, och ställer ut elva man som är rejält sugna på att visa tränaren att de förtjänar sin plats i laget. Tränarbyten har väldigt ofta en positiv effekt på spelet och resultaten, i alla fall kortsiktigt, så Villa kommer få fullt upp att tämja QPR:s energi.

Laget kommer från två ganska starka insatser i ligan. I den första av dessa tog man ledningen mot Manchester United på bortaplan, men fick precis som många andra lag se United vända matchen (och till slut vinna med 3-1). I förra omgången reste man till ett, visserligen, formsvagt Sunderland där man kämpade till sig 0-0.

Det Villa behöver göra är att arbeta minst lika hårt som QPR, och utnyttja det faktum att man faktiskt är ett lite bättre lag med en lite bättre formkurva. Bortaspelet har inte varit särskilt bra, men defensiven har de två senaste omgångarna visat prov på styrka – och så länge vi håller tätt bakom, ja, då är det faktiskt omöjligt att förlora. En sanning att omsluta inför matchen.

Avsparken är alltså imorgon lördag klockan 16.00. Up the Villa!

--!>