Poängtrenden håller i sig: QPR – Aston Villa 1-1

Måndagsanalysen tar avstamp från lördagens match borta mot Queens Park Rangers, sammanfattar den senaste tidens resultat samt tar en titt på vad som komma skall framöver.

Matchen mot Queens Park Rangers blev precis så klurig som man kunde ana på förhand. Trots en bra start, och en ganska bra första halvlek, från Villas sida lyckades man inte behålla den ledning man skaffade sig. Och dessutom var man riktigt illa ute vid ett par tillfällen, där bland annat Shaun Wright-Phillips hade ett skott i stolpen och ett missat friläge, och Clint Hill nickade bollen i ribban (via Eric Lichaj).

1-1 är ett helt okej resultat med tanke på omständigheterna. Som jag nämnde i det förra inlägget var det viktiga att inte förlora, och nu har QPR en fortsatt lång väg att vandra för att komma i kapp lagen ovanför. Hade man vunnit är det inte svårt att se framför sig vilka konsekvenser det kunde få: spelarna kunde rida på Redknapp-vågen, och när man väl brutit den vinstfria sviten kunde det gått snabbt uppåt.

En ny tränare, ett fullsatt och högljutt Loftus Road – Villa kan sträcka sig lite extra för att klarat av uppgiften. Det känns faktiskt lite som Lambert börjar hitta rätt, och att spelarna vet hur man ska agera ute på planen. Spelet är alltför ofta undermåligt – med tanke på genomsnittsåldern kan liknelsen ”juniorfotboll” faktiskt med fördel användas – men det finns tecken på att Villa är på rätt väg. Lite extra kul att se Brett Holman som målskytt – karln springer kopiöst ute på plan och har dessutom visat att han kan sniffa upp målchanser lite då och då. Han har varit nära att näta vid ett par tillfällen i tidigare matcher, men nu äntligen kom det första målet i Villa-tröjan.

Inför Stoke
Nu är det viktigt att poängen, och särskilt vinsterna, kommer frekvent. Inför trematchersspannet med Reading hemma, QPR borta och Stoke hemma pratade jag om att sju poäng var ett måste för att Villa skulle kunna ha lite andrum inför de kommande, svåra matcherna – och vinner man över Stoke så är de sju poängen i hamn.

Det blir dock ett Stoke i form som vi möter på lördag. Och jämför man QPR och Stoke – eller för den delen vilket lag som helst med Stoke – så medför lagets struktur och uppbyggnad ett problem som man måste ägna lite extra tid. Jag pratar förstås om luftspelet. Kan Villas ganska småväxta lag hantera detta? Det fysiskt starka laget kan sätta tryck på motståndarna på många olika sätt – fasta situationer gör att man kan flytta fram starka mittbackar, inkasten är vida kända numera, medan man inte heller är ofarligt i själva spelet, där kantspelet låter Stoke skapa chanser via skickliga inläggsspelare.

För Villas del gäller det att vara berett på att den defensiva uppgiften nästan uteslutande kommer att handla om att hantera många bollar i luften – och graden av framgång i matchen kan nästan uteslutande hämtas från i vilken utsträckning laget hanterar den fysiska anstormning som kommer.

Tar vi bort den fysiska aspekten ur ekvationen ett tag så ser vi ett ganska medelmåttigt lag. Stoke kommer aldrig spela ut Villa. Det Villa behöver göra är att äga matchen och sätta sin prägel på matchen på sin hemmaplan, med ett stort och kvalitativt bollinnehav, och med ett anfallsspel kategoriserat av fart. Stoke kommer från tre raka segrar – segrar som tagit dem bort från bottenskiktet och upp till en fight om sjätteplatsen. Där ser man vad ett par segrar kan betyda.

Nu måste Villa ha ett liknande mål. Efter Stoke väntar en tid med svåra matcher igen, så betydelsen av den här matchen ska inte underskattas. Dessutom är det flera bottenlag som har ett par enklare uppgifter framför sig – bland annat möter några av lagen varandra – vilket betyder att de kommer att knappa in på Villa om laget inte lyckas ta en trea.

Cupspel och transferrykten
I söndags lottades den tredje omgången av FA-cupen. Aston Villa har vunnit cupen sju gånger, och jakten på den åttonde inteckningen inleds hemma mot Ipswich Town den första veckan i januari nästa år (exakt speldatum är inte spikat). Även här får Villa möta ett lag med en ny tränare. Mick McCarthy kommer visserligen ha en månad på sig att få ordning på ”Tractor Boys”, som verkligen inte rosat marknaden i Championship den här säsongen. Laget ligger på 20:e plats, bara fem poäng ovanför nedflyttningsstrecket – även om man ryckt upp sig lite på sistone. I lördags tog Ipswich exempelvis en meriterande 2-1-seger borta mot Bolton Wanderers.

Hur som helst är lottningen givetvis gynnsam med Villa-ögon sett, även om det är mycket som tyder på att Villa Park kanske bara blir halvfull under speldagen. Men med fortsatt tur med lottningen och en fortsatt stark form i januari, så kan det bli en trevlig cupvår för Villas del. Och börjar det närma sig kvartsfinal och hemmamatch, ja då kan det bli ös på Villa Park igen…

På tal om januari, nu börjar ryktena ta fart inför januarifönstrets öppnande. Darren Bents vara eller icke vara har blivit den kanske enskilt största frågan i Fotbollsengland inför inledningen på det nya året. Det sägs att Bent, om han spelar 50 matcher för Villa, aktiverar en klausul gällande övergångssumman från Sunderland till Villa, och Birminghamklubben tvingas då betala ytterligare 6 miljoner pund till Sunderland. Bent har spelat 47, så hans frånvaro kan ha sin förklaring i att Lerner vill spara slantar. Kommer Bent inte upp i 50 spelade matcher, går det förstås att gissa sig till att Villa kan tänka sig att sälja honom för runt 12 miljoner pund vid en snabb affär – och alltså ”bara” gå back 6 miljoner på affären.

Andra säljbara spelare inkluderar Charles N’Zogbia och Stephen Ireland, som kostade relativt mycket när de kom. Medan båda två gått ner i värde, lär Zoggy vara den som blir svårast att göra sig av med. Liksom Bent har dessa båda gentlemän skyhöga löner, varför man kan tänka sig att eventuella transfers genomförs för en mindre penning än när de kom (9,5 miljoner pund för Zoggy respektive 8 miljoner pund för Ireland).

Det lär florera rykten om fansens nye kelgris Christian Benteke. Hans första säsong i Premier League har onekligen varit framgångsrik, och 22-åringen – han fyller år i dag: stort grattis! – kommer att lämna för en större klubb. Det är utan tvekan så. Det lär dock inte bli under det här fönstret. Han har långt kvar på sitt kontrakt, och Villa lär inte släppa honom billigt. Dessutom är det ingen slump att hans utvecklingskurva pekat spikrakt uppåt sedan han kom till Villa – ska man utvecklas som fotbollsspelare så finns det få ställen i Storbritannien som lämpar sig bättre just nu. Alla rykten kring vår unge belgare kommer i alla fall jag att vifta bort som en mygga om sommarkvällen (alltid trevligt med en sommarreferens när snön faller ner som aldrig förr).

När det kommer till transfers till klubben lär Paul Lambert fortsätta på sin strategi, det vill säga värva ungt och hungrigt. Om det går att sälja någon eller några av ovanstående herrar är det inte heller omöjligt att det kan bli en eller ett par mer meriterade spelare som kan höja rutinen i laget – under förutsättningar att dessa verkligen kan höja nivån på laget. När det kommer till transfers finns det inget att klaga på hittills för Villas nye tränare.

Snart kommer ryktena förstås att komma på bred front, och samtidigt som vi får stå ut med skitspelare som Stewart Downing och liknande, kommer vi säkert också att länkas samman med spelare som på allvar får oss att tro på att framtiden är ljus.

Men innan dess har vi matcher att vinna. Up the Villa!

--!>