Bakom fiendens linjer: Intervju med ett Stoke-fan

För ett fan är passionen och känslorna inför ett lag långt ifrån alltid associerat med hur bra fotboll det spelar – något vi Villa-fans kan känna igen oss i på senare år. Ett lag, och en skara fans, som kanske passar ännu bättre in i den här kategorin är Stoke City, Aston Villas motståndare imorgon lördag. Vi har pratat med ett Potters-fan, född i Stoke-on-Trent, som håller med om att hans gäng inte spelar vacker fotboll.

Det finns lag som kräver en hel del av den taktiskt ansvarige i motståndarlaget. Möter man topplagen måste man förbereda de sina på försvar på flera olika fronter – anfallen kan komma från olika typer av situationer och behöver inte följa några som helst mönster. Sådana lag är naturligtvis mycket svåra att hantera.

Sedan finns det lag som inte gillar att attackera på flera fronter, utan fokuserar all sin kraft på en front. Är man då ett lag som har haft sin svaga punkt, sin Akilleshäl, på just den delen av försvarsmuren – ja, då förstår ni själva att det finns anledning att oroa sig.

Förutsättningar
Imorgon lördag klockan 16.00 är det avspark mellan Aston Villa och Stoke på Villa Park i Birmingham. Aston Villa kommer från tre förlustfria matcher i rad, medan Stokes formkurva är än vassare med tre raka segrar, och fem ligamatcher utan förlust, som katapulterat laget upp i tabellen. Man har alltså vunnit fyra av de fem senaste matcherna, och samtliga dessa har varit med uddamålet. Nu ligger man nia.

Det som tagit laget upp i tabellen är en kombination av flera saker, förstås, men framförallt handlar det om att Stoke har blivit ännu mer Stoke.  Mycket har att göra med att man är det enskilt jobbigaste laget att matcha rent fysiskt. Som motståndare får man räkna med att möta en hänsynslös fiende som offrar liv och lem för tre poäng. Och i och med att de röd-vita krigar slaviskt i 90 minuter, under marskalken Tony Pulis, är det inte sällan så att motståndarlaget får kasta in handduken i form av ett insläppt mål som blir matchavgörande – väldigt ofta kommer detta mål på någon form av fast situation.

Stoke är med andra ord mycket bra på att använda sina styrkor, och dölja sina svagheter. Någonstans där hittar vi Tony Pulis styrka som manager. Han styr sina trupper med järnhand, och ser också till att rekrytera nya soldater som passar in i spelsystemet. Under dessa till synes simpla premisser har han byggt ett mycket stabilt, om än bespottat, Premier League-lag.

Det stora problemet för Villa imorgon blir att hantera detta krig, som inte sällan utspelar sig i luften. Villa har haft problem med både offensiva och defensiva fasta situationer, men på sistone har det sett något bättre ut – bland annat gjorde Christian Benteke mål på hörna mot Reading och räddade tre poäng. Mot Stoke räcker det inte med en marginell förbättring, utan laget måste vara 100 procent koncentrerat för att värja sig.

Stoke trivs inte lika bra på bortaplan som hemma på Britannia Stadium, vilket kan tyckas lite paradoxalt med tanke på spelsystemet som på pappret kan låta idealt för en bortamatch under svåra förutsättningar. Det kan Villa förhoppningsvis kapitulera på.

Intervju
Nåväl, det var ett Villa-fans syn på Stoke Citys spelsätt. Nu går vi över till en mer initierad analys signerat Stoke-fanset Nick Pugh. Nick är född i Stoke-on-Trent, vilket är en nog så god motivering till fanskapet till bygdens stolthet. Han är numera bosatt i Halmstad sedan 80-talet. Nick, tillsammans med två kollegor, driver sedan cirka fyra år tillbaka Stokes Svenska Fans-sida. ”Konstigt nog var mitt första minne av Stoke City från december 1966, när de mötte Aston Villa”, berättar han. ”Höjdpunkterna gick på TV. Stoke vann matchen med 6–1 och gamla Villaspelaren Harry Burrows gjorde ett hattrick mot sitt före detta lag.” (Vill du läsa mer om detta kan du ta del av Nick Pughs alster på Svenska Fans: http://www.svenskafans.com/england/stoke/When-your-Hero-Answers-the-Phone-460422.aspx samt http://www.svenskafans.com/england/stoke/When-your-Hero-Answers-the-Phone-460423.aspx)

Vi bad Nick sätta sig ner och besvara ett par frågor som Rotterdam82.se ville ha svar på. Här kommer de.

Efter en halvkass start på säsongen har Stoke hittat formen den senaste tiden. Vilka är de viktigaste faktorerna bakom vändningen?

Jag tycker inte att vi började så dåligt, utan det handlade mer om att vi hade ett tufft spelprogram. Tidigt på säsongen mötte vi lag som Arsenal, Chelsea, Liverpool och Manchester City. Och vi förlorade endast mot Chelsea på bortaplan.

Många ser Stoke som ett lag vars överlägset främsta hot kommer från spelet i luftrummet: hörnor, inkast och frisparkar. Men när det kommer till själva spelet, vad ska Villa se upp med?

Du har sagt det: fasta situationer. Jag kan inte påstå att vi är ett vackert spelande lag.

Om du vore Paul Lambert, vilka tre punkter skulle du framhålla som de viktigaste när det kommer till att slå Stoke?

Villa måste 1) undvika att ge bort onödiga frisparkar i sin egen planhalva, 2) försöka använda kanterna (yttebackarna är ovana att spela i denna position) och 3) låta bli att reta upp sig på Stokes aggressiva stil.

Vad har ni för förhoppningar inför matchen? Hur ser Stoke-fansen på matchen mot Villa?

Eftersom jag ska dit (flög igår torsdag) hoppas jag att det blir en fantastiskt underhållande match och att Stoke vinner. Men jag tror inte att det blir så. Jag tror att Stoke och deras fans är lagom nöjda om vi kommer hem med en pinne.

För den objektive supportern respekteras Tony Pulis för sin förmåga att få Stoke att hamna högt upp i tabellen, trots att spelarna kanske inte är de mest namnkunniga. Samtidigt kritiseras man ofta för sitt spelsätt. Hur ser Stoke-fansen på sin manager och dennes fotbollsfilosofi?

Jag kan förstå att många klagar på Stoke. Om jag hade hejat på ett annat lag skulle jag säkert ha gjort likadant. Men Pulis har lyckats att behålla Stoke i Premier League i fem år och vi har nått FA-cupfinalen (vem hade trott det?). Vi har en mycket bra målvakt och två pålitliga mittbackar i Robert Huth och Ryan Shawcross. Mittfältet jobbar hårt och stänger till ytorna. Därför släpper vi inte in så många mål. Vad vi har svårt för är anfallet. Vi saknar kunskaper att förvandla försvar till anfall snabbt. Vi har inga snabba målfarliga mittfältare och Peter Crouch är oftast för ensam. Pulis får en hel del kritik från fansen för förutsägbart spel, men när de vinner tre matcher i rad, som de har gjort nu, måste man hylla honom. Som jag läste idag: ”It’s not pretty but it works”.

Vi tackar Nick Pugh för svaren, önskar honom en trevlig resa och hoppas på en bra match. På en punkt skiljer vi oss dock åt. Låt för guds skull Aston Villa ta tre poäng!

--!>