Inför Liverpool: Kan Villa motstå the Wall of Sound?

Aston Villas kamp för överlevnad i Premier League fortsätter på lördag när laget åker till Anfield för match mot Liverpool. I bagaget har Birmingham-laget en hyfsad period, med en bokad semifinal i ligacupen och fyra raka ligamatcher utan förlust. Nu åker Villa i nordvästlig riktning för att slåss mot elva röda spelare och en ljudvägg som få andra arenor kan leva upp till.

Den senaste veckan har varit positiv med Villa-ögon sett. Trots en medioker 0-0-match mot Stoke fortsatte målfesten i ligacupen i matchen mot Norwich. Paul Lamberts gamla lag fick se sig besegrat på hemmaplan med hela 4-1, och Villa kunde därmed boka plats i lottningen till semifinalen, som spelas över två matcher.

Den stora frågan nu är om Aston Villa kan ta med sin målform från ligacupen in i ligaspelet. Villa har på fyra spelade cupmatcher gjort hela 14 mål – alltså ett snitt på 3,5 mål per match (i och för sig inkluderat övertidssegern borta mot Manchester City).

Nu väntar nya utmaningar i form av ett Liverpool som kan vara lite på gång. Laget kommer från två raka uddamålssegrar i ligaspelet, via 1-0 hemma mot Southampton och 3-2 borta mot West Ham, och har däremellan hunnit ta sig vidare till slutspelet i Europa League efter en imponerande 1-0-seger borta mot Udinese.

För Villas ungdomar handlar det nu om att förbereda sig mentalt inför det som väntar på Anfield. The Kop erbjuder alltid ett rejält stöd för de sina, och ljudvallen kan vara överväldigande för dem som inte upplevt det än. Samtidigt ska man också ha klart för sig att det kan stärka. Ett riktigt bra tryck kan ge eld i baken även för motståndarlaget. För Lambert handlar det mer om att förbereda spelarna på det som komma skall.

En match på senare tid som Villa-fansen gärna minns är den från säsongen 2009 då Liverpool fick se sig slagna med 3-1 på hemmaplan, efter mål av Ashley Young på straff och på frispark (frisparken ändrades dock till ett självmål av Lucas) och Curtis Davies. Förra säsongen spelade ett ganska orutinerat Aston Villa 1-1 borta mot Liverpool, efter det att Chris Herd gett Villa ledningen efter fin passning av Barry Bannan. En repris på det imorgon hade inte suttit fel!

En fråga om formation
Frågan är dock om dessa båda herrar får starta, och i så fall på vilka positioner. Även om Aston Villa inte har den bredaste av trupper är konkurrensen om platserna i vissa delar av laget hård. Mittfältet är kanske det tydligaste exemplet på detta. När Ashley Westwood nu återkommer efter sin cup tied-avstängning senast mot Norwich, finns det flera tänkbara alternativ på innermittfältet. Den stora frågan är om Lambert nyttjar en 4-5-1-uppställning igen, efter en lyckad två matcher lång utflykt i 3-5-2-land. I den sistnämnda uppställningen har Lowton och Lichaj agerat ”wingbacks”, och Herd har på ett framgångsrikt sätt agerat tredjeback bredvid Baker och Clark. Bara för att 3-5-2 låter mer offensivt än 4-5-1 behöver formationen inte betyda det i praktiken, då mycket beror på hur man använder sig av de två wingbackarna.

Aston Villa har använt sig av 3-5-2 förr. Under 80-talet nyttjade Graham Taylor uppställningen med framgång, medan Brian Little finslipade den ytterligare på 90-talet. Även om spelarna var mer namnkunniga på den tiden – Little hade exempelvis Paul McGrath, Ugo Ehiogu och Gareth Southgate till sitt förfogande – så har dagens ynglingar visat sig kapabla att hantera de nya omständigheterna. Och det är svårt att hitta en bättre mentor än Lambert: när han var med och tog Borussia Dortmund till Champions League-bucklan 1997 så hade den skotske hårdkämpande mittfältaren Jürgen Kohler, Matthias Sammer och Martin Kree bakom sig i backlinjen.

”Det fanns ett par olika anledningar till varför vi testade det”, säger Paul Lambert till Aston Villas officiella hemsida www.avfc.co.uk angående 3-5-2-experimentet. ”Först spelade vi mot Reading och sedan mot QPR, då vi hade poäng att försvara. Men systemet öppnar upp för fina möjligheter att spela fotboll, och det fungerar bra. Jag kommer säkert variera uppställningen matcherna emellan.”

Oavsett hur många backar som de facto sätts på plan, tror jag att innermittfältet kommer att ockuperas av Westwood och Bannan, med en offensivare lagd Brett Holman framför. Benteke är given framåt, medan tvåmålsskytten från Norwich-matchen, Andy Weimann, absolut blir aktuell för en startplats på topp vid 3-5-2 eller en yttermittfältsroll vid 4-5-1.

Bring on ´Pool!

Källor: avfc.co.uk, svenskaspel.se

--!>