Intressanta spekulationer: Luke Murphy

Silly Season närmar sig med stormsteg! Efter julfirande, mellandagsledighet och nyårsfirande är det dags att med sprängande huvudvärk vakna upp och följa alla övergångar i den engelska fotbollen. Här följer vi förstås de kopplade till Aston Villa. Serien inleds med en närmare titt på Ashley Westwoods bästa kompis, tillika före detta radarpartner på mittfältet i Crewe Alexandra, Luke Murphy.

”Vem, sa du?” kanske några av er frågar rakt ut i luften. En befogad fråga, som dock likt ett garn kommer nystas i nedan och till slut bli till ett svar som kommer kännas naturligt. Hoppas jag. Det här känns nämligen som en Paul Lambert-värvning lång väg.

Daily Mirror hävdar, i dagens edition av tidningen, att Aston Villa är en av hela 30-talet klubbar som är på jakt efter Crewe Alexandras mittfältare Luke Murphy. Murphy är en 23-årig engelsman som framförallt spelar på det centrala mittfältet, och som i år mäktat med fem mål på 27 matcher. Förra säsongen stod han för åtta mål på 48 matcher.

Murphy beskrivs, på Crewes hemsida, som en mittfältare med öga för målet, och som mår som bäst i en offensiv roll. Han var högst delaktig i Crewe Alexandras uppflyttning till League One förra säsongen, dit laget nådde via play-off. Trots att han är född 1989 har han hunnit spela över 100 matcher för sin moderklubb och bär numera kaptensbindeln.

3518898.png
Luke Murphy är kapten för Crewe Alexandra, för närvarande mittenlag i League One

Varför Aston Villa?
Det intressanta med detta kommer nu. Luke Murphy har visserligen kontrakt till och med sommaren 2014 – han skrev på ett års förlängning i september – men kommer från ett lag i de nedre divisionerna, och lär inte bli alltför dyr. Det som dock är än mer intressant är att Aston Villa kan locka lite extra i och med att hans gamla radarpartner och nära vän, Ashley Westwood, nyligen genomfört precis samma resa – med ett mycket lyckat resultat.

Innan Ashley Westwood bytte Crewe mot Aston Villa i somras hann han och Luke Murphy forma ett för de lägre divisionerna mycket spännande samarbete på mittfältet. Förutom att de trivdes ihop på planen, var de också mycket goda vänner vid sidan om. Precis efter att Westwood signat för Villa träffade Paul Brown, webbredaktör på www.avfc.co.uk, Murphy för att se vad bästa kompisen hade att säga om sin förlorade mittfältskumpan. Här skräder han inte orden när det kommer till förståelsen och samarbetet dem emellan.

”Han var fantastisk att ha bredvid sig”, säger Murphy om Westwood. ”Jag har spelat med honom under hela min karriär. Man utvecklar en förståelse för varandra. Det låter som en kliché, men man får faktiskt en känsla för varandra på planen. Vårt samarbete var fantastiskt. Det utvecklades naturligtvis under alla åren tillsammans, och att spela med honom var i slutet lika naturligt som att äta och dricka. Den förståelsen var unik. Men det går inte att stoppa människor som är ämnade för något större och bättre.”

Det låter onekligen som att firma Murphy/Westwood gillar att kampera tillsammans, och frågan är hur bra deras samarbete skulle te sig på den stora scen som kallas Premier League? Kort och gott känns Murphy som en Paul Lambert-värvning: han är en ung, lovande spelare som redan är kapten i sitt lag, och som inte heller blir alltför dyr att lösa. Bonusen är att han antagligen kommer smälta in i laget redan från början – truppen består av många i hans ålder, han är van vid den brittiska fotbollen och mentaliteten omkring den, samt att han har en av sina bättre vänner, Ashely Westwood, vid sidan om sig.

På frågan om han håller Premier League-kvalitet kommer jag dock inte att kunna ge ett bra svar. Men om Lambert nu skulle lägga in ett bud så får väl det fungera som en fingervisning. Karln har ju trots allt lyckat hyfsat med ett par av nyförvärven hittills…

Fotnot: Jag kan redan nu säga att jag inte kommer följa, kommentera eller samla alla rykten kring Villa i mina inlägg i den här serien, då den stora majoriteten är rena påhitt. De som dyker upp anser jag vara extra intressanta, och ska ha viss relevans på så vis att de kan inträffa.

Källor: avfc.co.uk, crewealex.net

--!>