Från toppen till botten – på ett halvår

Saker och ting förändras snabbt i den här branschen. Fråga Newcastle och lagets tränare Alan Pardew.

Förra säsongen var Newcastle den kanske enskilt största överraskningen i Premier League, och Alan Pardews mannar ansågs spela väldigt underhållande och effektiv fotboll. Newcastle var på gång mot en ny storhetstid.

Nu ser situationen helt annorlunda ut. Laget parkerar två poäng ovanför nedflyttningsstrecket och är det lag i hela Premier League som slår flest långbollar (enligt TeamTalk).

Fjolårets stora utropstecken Papiss Demba Cissé är helt ur form. 13 mål i fjol har bara blivit två så här långt in i säsongen, och dessutom är han bänkad från och till.

Men en av de spelare som är ordinarie, och som redan mäktat med elva mål den här säsongen, är även han missnöjd – med taktiken. ”Jag är inte lycklig när laget inte skapar någonting”, säger anfallaren Demba Ba till The Newcastle Journal. ”Fansen kommer för att se sevärda matcher med spännande inslag, och inte bara långbollar från målvakt till striker.”

Taget ur sin kontext låter utlåtandet kanske inte så farligt, men med tanke på att han deklarerat sin kärlek till Arsenal den senaste veckan – och inte minst att han har en utköpningsklausul på £7,5 miljoner – har Newcastle precis fått än fler bördor att bära på.

Jämför det med Villa, som trots att man bara ligger en poäng före Newcastle i tabellen nu anses vara ett lag på väg uppåt igen efter sju svåra år (månne en överdrift). Borta är Alex McLeish fjongande, och med det all negativ kritik om att laget spelade den tråkigaste fotbollen i ligan – Villa är numera ett lag som spelar en frejdig passningsorienterad fotboll som ger mål framåt.

Precis som jag skrev i förra blogginlägget så lyckades Villa under förra veckan hitta nätet sju gånger på två bortamatcher – mot två av de formstarkaste lagen i Premier League (Norwich respektive Liverpool).

Saker och ting förändras snabbt i den här branschen.

--!>