Inför Chelsea – Aston Villa: En fråga om form?

Om man som fan till Aston Villa trodde att Liverpool på Anfield var en svår nöt att knäcka, får man nu en reality check i form av Chelsea på Stamford Bridge. Törs man be om ett Christmas Miracle nu på söndag?

Det finns ett par sätt att se på statistiken från mötena mellan Chelsea och Aston Villa på Stamford Bridge. För den neutrale åskådaren är det nog en rolig drabbning att se fram emot, med tanke på att man nästan garanteras en målfest. På de sex senaste mötena har det blivit hela 32 mål – alltså i snitt över fem mål per match!

Ser man på matcherna lagen emellan som Chelsea-fan så minns man med glädje nästan samtliga möten från och med säsongen 2002/2003 fram till 2009/2010, då London-laget rackat upp massor av vinster – två oavgjorda matcher är allt Villa mäktat med att ta med sig hem till Birmingham under den här perioden. Vi kan ju exempelvis gärna hoppa över att nämna 1-7-debaclet så sent som i mars 2010.

Men på senare tid har Aston Villa och lagets fans haft lite mer att glädja sig åt. I januari förra minns vi nog alla den grymt spännande 3-3-matchen, och för nästan precis ett år sedan – på nyårsafton, faktiskt – utspelade sig den med Villa-ögon sett mest fantastiska matchen på hela den säsongen, och tveklöst den spelmässiga höjdpunkten under Alex McLeish misslyckade era som manager. Minns ni den?

Matchen började med att Dunne dumdristigt och klumpigt – vi har knappast saknat den här aspekten av hans spel – fällde Didier Drogba i straffområdet, varpå ivorianen satte straffen till 1-0. Då såg det mörkt ut för våra hjältar. Men matchens gigant Stephen Ireland såg till att ändra på steken. Efter ett vackert samspel med Charles N’Zogbia kunde han på returen sätta dit sitt första mål i Villa-tröja. Sedan fortsatte det av bara farten. Trots två lägen till straff i anfallet innan, samlade Aston Villa mod nog att återta bollen och gå till attack. Bollen hamnade hos Stilian Petrov, som placerade in bollen bakom Petr Cech. 3-1-målet kom av ett misstag från Frank Lampard, som slog bollen mitt i gapet på Ireland, som fri mot Cech släppte bollen till Darren Bent, som fick äran att lägga in bollen i nätmaskorna.

Inför matchen på Stamford Bridge handlar mycket om form. Och det är kanske inte Aston Villas form som är det största frågetecknet, i och med att vi har sett att laget just nu är i sin bästa form på flera år, faktiskt. Nae, frågan är var Chelseas spelare befinner sig formmässigt.

Inför den hektiska jul- och nyårsperioden har laget nämligen redan avverkat flertalet matcher. Sedan 3-1-ligavinsten mot Sunderland borta den 8 december har man hunnit spela två matcher under VM i klubbmästerskap mot Monterrey (seger med 3-1) och Corinthians (förlust med 1-0) samt utklassat Leeds med 5-1 i ligacupens kvartsfinal bara för några dagar sedan.

Under Rafa Benitez har spelet vacklat för den blåa maskinen, men att kvaliteten finns där behöver vi förstås inte gå in på. Nu är det frågan om man kan ladda om batterierna mot ett taggat och formtoppat Villa, som kommer med en ganska ordinarie trupp. Utöver ett par långtidsskador och -sjukdomar är det bara Ron Vlaar och Gabriel Agbonlahor som är frågetecken inför matchen.

Ändå kan man förstås inte begära att Villa ska vinna en sådan här match. Men faktum är att chansen finns, och är det någon som taktiskt ska kunna lirka upp Chelsea-försvaret så är det Paul Lambert. Jag menar, kan Alex McLeish så ska nog fan Lambert också kunna fixa det!

--!>