Aston Villa – Ipswich: En pyrrhusseger i annalkande?

Aston Villa utspelar just nu ett krig på många fronter. Utöver ligan och semifinal i ligacupen går laget också in i FA-cupen imorgon lördag, då Ipswich väntar på hemmaplan. För att gå överlevande ur det stora kriget, Premier League, krävs det dock att man fokuserar på det som verkligen räknas. Och har Villa en trupp stor nog att kriga på tre fronter?

Aston Villas jul- och nyårsfiasko har vi ältat nog nu. Vi gör som kungen – vi vänder blad och går vidare. Borta är 0-15 på tre matcher, skador på viktiga spelare och ett sent insläppt kvitteringsmål mot Swansea (som visserligen inträffade i år, men alla negativa händelser tillskriver vi förra året). Vi förpassar också ett uruselt försvarsspel och juniormisstag i överflöd i samma box som ”katastrofala förstahalvlekar”, och åker till tippen och dumpar alltsammans. Nu är det 2013 som gäller.

För att inte året ska börja lika illa som det förra slutade så kommer det att krävas en hel del från spelare och ledare associerade med Aston Villa. De mörka jul- och nyårshelgerna måste ha lärt Paul Lambert att det nuvarande laget inte är starkt nog att klara av Premier League. Det är absolut kapabelt att spela fin fotboll emellanåt – något man har visat – men överlevnad i världens kanske tuffaste fotbollsliga handlar inte om att spela fin fotboll då och då – fråga lag som Stoke.

Nej, just nu skriker det ungdomliga lag efter ledare på planen. Ungdomssatsningen ska applåderas, absolut, men den måste ses i en kontext där mer rutinerade spelare kan dra lasset när motvinden blåser snön i ansiktet och skymmer sikten. Annars riskerar vi att gå vilse rejält.

Passande nog har januarifönstret slagit upp sina porter, och för Aston Villas del kommer det lägligt. Randy Lerner måste ge Lambert möjligheten att rädda kvar laget via cash – i sådana här tillfällen är nämligen cash king. Det såg vi inte minst när Houllier tog in Darren Bent för ett par säsonger sedan. Han var dyr, och Villa fick betala ett överpris. Vad fick vi då? Jo, massor av mål som med stor sannolikhet räddade oss kvar i Premier League den säsongen.

Nu eftersöker jag värvningar som nödvändigtvis inte behöver vara i den prisklassen, men som kan förse det här laget med rutin och ledarskap – något som skulle kunna tränga undan oroskänslorna och ångesten som ett par av de yngre spelarna säkert känner för närvarande.

På ligafronten intet nytt
I morgon lördag är det dags för en match som Aston Villas ledning måste fundera noggrant kring. Ipswich hemma i FA-cupens tredje omgång och Villa är förstås storfavoriter till att avancera. Och även om det ryktas om att flertalet halvskadade spelare kan vara tillbaka – Gabriel Agbonlahor, Charles N’Zogbia och Darren Bent – så är frågan om man ändå inte borde lufta rejält med ungdomar som annars inte får speltid.

Att få skador på nyckelspelare i det här skedet, och i en sådan här i sammanhanget obetydlig match, vore förödande. Ska man se riktigt krasst på det vore det nästan bättre med ett tidigt uttåg i cupen, och full fokus på ligan (och delvis ligacupen). Alternativet vore att se FA-cupen som ett experiment där ungdomarna som inte slagit sig in i A-laget får en chans att visa upp sig. Skulle man slå ut Ipswich så är det bara att ge dem en ny chans i nästa omgång. Se för guds skull inte till att bränna ut nyckelspelare i matcher som vi inte behöver vinna. En pyrrhusseger, där en eller ett par viktiga spelare skadar sig, kan få oanade konsekvenser.

Så ser verkligheten ut just nu, tyvärr. En snabb titt på tabellen och sedan på spelschemat den närmaste veckan ger dig allt du behöver veta: Aston Villa ligger just över nedflyttningsstrecket med bara en poäng till godo, och har följande vecka framför sig: Ipswich hemma i FA-cupen på lördag, första mötet i ligacupsemifinalen borta mot Bradford på tisdag, och helgen efteråt nyckelmatch i Premier League mot Southampton på Villa Park.

För den här tunna och känsliga truppen är det överlevnad i Premier League som är prio ett. Och oavsett hur många fronter vi utkämpar vårt krig på, så måste vi få in spelare. Av den anledningen är det skönt att Lambert pratar som spelare som Joleon Lescott – Villas manager ser förstås det vi ser, fast på närmare håll. Här behövs PL-rutin, här behövs ledare, och här behövs vinnare.

För det här kriget kommer inte att bli vackert, men det måste vinnas. Till varje pris.

--!>