Måndagsanalysen: Everton – Aston Villa 3-3

Ibland får man vända på steken för att få lite perspektiv på saker och ting. Jag känner själv att det varit mycket fokus på det negativa ett tag nu. Efter 3-3 borta mot Everton så väljer vi bort ett pinsamt försvarsspel och ännu ett insläppt kvitteringsmål – på en hörna – i matchens slutminuter, och tar tillvaro på en poäng på ett mycket svårspelat Goodison Park.

Christian Benteke sysselsatte ett helt försvar, Ashley Westwood gjorde ytterligare en mycket fin match på mittfältet och Villa lyckades göra tre mål mot normalt sätt stabila Everton. Dessutom fick man med sig en poäng, som kunde varit tre om man inte släppt in ett hörnmål i den andra övertidsminuten.

När Marouane Fellaini nickade in målet innebar det Aston Villas – håll i er nu – 16:e insläppta mål på fasta situationer under den här säsongen. Måste vara ett svårslaget rekord. Skulle någon få för sig att räkna på procenten på insläppta mål på hörnor så vore det sannerligen ingen munter läsning för Birmingham-laget.

Någon munter syn var det inte heller för de tillresta Villa-fansen, som nog måste ha trott på tre poäng när Benteke satte sitt andra mål för dagen till 3-1. Men en handfull försvarstabbar senare kom det mest ödesdigra av de alla. Fellaini fick fri lejd på en hörna, och vips hade Everton räddat en poäng hemma mot ett Villa som man av tradition har ganska svårt för – Villa är det lag som tagit flest poäng av Everton genom tiderna.

Hemma kasst, men borta bra
Aston Villas spel under Paul Lambert tycks dock lämpa sig ganska bra för bortaspel. I alla fall offensiven. Ytorna tycks vara något större, vilket passar Villa småväxta, snabba och delvis även tekniska spelare. Det känns också som att pressen från att spela på Villa Park är som försvunnen när Villa luktar sig till bortagräs.

På söndag klockan 14.30 gäller det dock att samla mod för att gå ut och ta tre poäng hemma mot West Ham. En poäng borta mot The Toffess är gott nog, men nu måste det börja trilla in treor om ett Premier League-kontrakt ska gå att rädda. Reading, till exempel, prenumererar nästan på full- och bonuspoäng numera, och det gäller att Villa är berett att betala samma höga pris som det – på pappret – sämre Royals gör.

Det är inte svårt att gissa vad fokus kommer ligga på. Hos motståndarna hittar vi nickstarka spelare som Kevin Nolan, Andy Carroll och den förre Villa-spelaren James Collins, och det vore en direkt dum idé att släppa till farliga fasta situationer mot det gardet. Sam Allardyce är dessutom en tillräckligt skicklig taktiker för att kunna utnyttja Villas ovanligt uppenbara Akilleshäl.

Men optimist som jag är tror jag förstås att det förbättrade spelet den senaste tiden kommer ge oss en efterlängtad trea, som kanske till och med räcker för att ta oss ur nedflyttningsplatserna.

Up the Villa!

--!>