Måndagsanalysen: Villa – West Ham 2-1

Aston Villa klättrade ur den mest kritiska av situationer och ligger inte längre under nedflyttningsstrecket efter 2-1 hemma mot West Ham. Christian Benteke och Charles N’Zogbia stod för målen.

Den stora frågan inför matchen mellan Aston Villa och West Ham var i vilken utsträckning hemmalagets backlinje skulle hantera det hot som bortalagets nickstarka armada presenterade. Andy Carroll och Kevin Nolan, med flera, kändes på förhand som en dålig idé för en backlinje vars i särklass största problem under säsongen varit fasta situationer. Sam Allardyce har aldrig varit en vän av den ”fina” fotbollen, utan är en resultatorienterad tränare som har sin idé om hur fotboll ska spelas.

Som tur var misslyckades Allardyce med att visa på vikten av att spela en mer direkt fotboll, och på så vis testa Villas backlinje via återkommande lufträder mot motståndarnas straffområde. Istället var det Villa som greppade tag i taktpinnen och fick ett gyllene läge att göra mål redan under de inledande minuterna. Christian Benteke sköt ett ganska ofarlig skott, som Jääskeläinen släppte retur på. Andreas Weimann var först på plats och skulle bara placera in bollen, men den smet utanför i stället.

Resterande del av första halvlek handlade om Villas försök att vinna kontra West Hams försök att inte förlora – och så långt var det gästerna som lyckades bäst med sin taktik.

Bortalaget kom ut något starkare i andra halvlek, som började jämnare. De för matchen avgörande ögonblicken kom med lite mer än kvarten kvar att spela. Charles N’Zogbia, som genomgående var en av de som försökte mest och bäst i Villa, vände sig förbi Mark Noble som trippade fransmannen. Domaren pekade på straffpunkten, och Benteke gjorde inget misstag – Villa hade ”fått” det målet som man nästan hade gett upp hoppet om.

Av bara farten fortsatte anfallen, och nu var det N’Zogbias chans att skina. Han utnyttjade en frispark i perfekt vänsterfotsläge till att, oerhört vackert, sätta tvåan.

Men med säsongens Villa är en tvåmålsledning aldrig gott nog. Joe Cole slog ett halvlamt inlägg som Ashley Westwood på något sätt lyckades styra in i eget mål, och plötsligt var det nerv i matchen med bara ett par minuter kvar att spela. West Ham skulle få två fina lägen att kvittera, men vid båda tillfällena stod Brad Guzan i vägen och räddade tre mycket viktiga tre poäng i bottenstriden.

Analys
Efter en vinst är det läge att ge lite positiv kritik – men när det kommer till berömmet väljer jag bort dem som var bra (Baker och Vlaar, till exempel, som var starka i de viktiga luftbataljerna), och lyfter istället fram de som stod för de matchavgörande insatserna. Först och främst måste vi nämna N’Zogbia som fixade en straff, tofflade in en frisparksmål i världsklass och var allmänt ”a pain in the ass” på West Ham-spelarna med sin ständiga kreativitet. Benteke var också en jobbig jävel för bortalagets backlinje, och även om han knappast gjorde sin bästa match i Villa-dressen känns han hur säker som helst från nio meter, vilket är en enorm trygghet. I det läget är det inte svårt att förstå att kan vackla.

Två andra matchavgörande insatser stod Ciaran Clark och Darren Bent för. Clark bröt en passning i absolut sista stund som Tomkins utan tvekan skulle ha satt i nät, medan Bent, som togs in på plan för att göra mål, istället räddade ett baklängesmål via en mycket fin räddning på egen mållinje. Dessa moment var direkt avgörande, och gör att jag måste lyfta fram dem. Och i den kalla målform Bent befinner sig, så tackar inte jag nej till att han istället kan rädda mål bakåt.

Nu väntar ett uppehåll för Aston Villa, och nästa match spelas inte förrän lördagen den 23 februari. Då väntar Arsenal på Emirates Stadium – ett perfekt läge för Benteke att presentera sig inför sin kommande klubbs supportrar?

--!>