Aston Villa – Manchester City 0-1

Aston Villa kammade noll i matchen hemma mot Manchester City. Trots en spelmässigt fin första halvtimme tog City allt större kontroll över matchen, och tog ganska rättvist ledningen precis i slutet av första halvlek efter en grov miss av Ciaran Clark. Det räckte hela vägen fram till en 1-0-seger.

Andra halvlek kontrollerades i mångt och mycket av bortalaget, även om Aston Villa hade ett par fina stunder. Däremot syntes skillnaden i kvalitet på den offensiva tredjedelen av planen, där Touré, Dzeko, Silva och Tévez kom till betydligt farligare lägen än motsvarande kvartett i hemmalaget – kanske inte så många, men väl farliga. Bland annat hade City två träffar i insidan av stolpen – båda försiggicks av fantastiska räddningar av Brad Guzan, som återigen var mycket bra mellan stolparna.

Vi fotbollscyniker fick dessutom ytterligare vatten på våra kvarnar när Aston Villa nekades en jättechans att kvittera i slutminuterna. En straff är bara en straff om offret i sammanhanget kan konsten att ramla. Det tillhör den moderna fotbollen. Vi såg ett lysande exempel på det i slutet av matchen när Nastasic solklart träffade Bentekes lår, och hade Benteke valt att göra ett Suarez-dyk så hade Villa fått straff. Simple as that. När inte ens Mike Dean, en av de flitigare straffblåsarna i ligan, väljer att peka på straffpunkten, ja då är det illa.

Fabian Delph utsågs till Villas bästa lirare av speakern. Inte helt oförtjänt efter sin första halvlek, även om han mattades i andra halvlek. Vad värre var: med bara minuter kvar av matchen drog han på sig sitt tionde gula kort för säsongen (!), vilket gör att han missar det som komma skall: de två rejäla ödesmatcherna den här säsongen. Precis när han är i sin bästa form på väldigt, väldigt länge.

Vi har pratat om hur viktig varje match har varit, hur vissa bataljer kan ha kategoriserats som måstematcher. Nåväl, det som kommer nu, det är inget annat än ödesmatcher. Nu på lördag väntar ett formsvagt Reading på bortaplan, och en vecka senare väntar jumbon Queens Park Rangers hemma på Villa Park. Villa har inte gjort särskilt bra ifrån sig mot lagen kring nedflyttningsstrecket, och vi har definitivt inte råd att ge bort fler gratispoäng till våra värsta konkurrenter.

Får vi med oss fyra poäng eller mer från dessa båda matcher tycker jag det är okej, även om sex poäng vore riktigt bra, och skulle verkligen se till att vi har goda chanser att klara oss kvar. Samtidigt vore det förödande att få tre poäng eller färre. QPR tog en livsviktig seger, en imponerande sådan, borta mot Southampton sist och köpte sig samtidigt en sista chans till att hänga på Premier League-tåget.

Nu kan vi inte längre prata om ett förbättrat spel, inte heller sätta vår tillit till motståndarcoacher som inte kan förstå hur Villa kan ligga så pass illa till i tabellen (senast Mancini) – nu finns det bara ett sätt att överleva. Vinna fotbollsmatcher. Så enkelt i teorin, så ohyggligt svårt i praktiken, har det visat sig för säsongens upplaga av Aston Villa.

--!>