Måndagsanalysen: Reading – Aston Villa 1-2

Aston Villa tog en livsviktig seger i och med 2-1 borta mot Reading. Chansmässigt var matchen jämn, men Villa var det lite starkare laget spelmässigt. Tack vare den rättvisa segern klev Villa upp över nedflyttningsstrecket.

Reading mot Aston Villa var i all sanning en sexpoängsmatch. Laget som vann, stod det klart redan på förhand eftersom Wigan vilade från ligaspelet, skulle ta klivet upp ovanför strecket och förhoppningsvis få med sig momentum inför de avslutande nio matcherna av Premier League.

Matchen började intensivt, med Reading som skapade en chans redan tidigt när Adam Le Fondre fick iväg en nick som Brad Guzan räddade till hörna. Efter dryga halvtimmen spelad bröts dock det mållösa dödläget när Nathan Baker nästan på ett komiskt sätt lyckas sparka bollen i eget nät.

Aston Villa lät sig dock inte nedslås av detta. Spelarna har tagit till sig av Paul Lamberts ihärdiga mässande om att gå med huvudet högt, och fick lön för mödan bara ett par minuter efter det tunga målet i baken. Andreas Weimann hittar en lucka i Reading försvar, får bollen i rätt läge av Ashley Westwood och levererar en perfekt passning snett inåt bakåt till Christian Benteke, som via en Reading-försvarare skjuter in kvitteringsmålet – tillika Villas 1 000:e Premier League-mål.

Innan halvleken var över skulle det bli än bättre. Efter ett inlägg från högerkanten når Matthew Lowton – som intressant nog spelat samtliga minuter i Premier League för Aston Villa den här säsongen – högst på ett inlägg. Barry Bannan har påpassligt nog tagit sig in i fritt läge, men lyckas bara styra bollen i stolpen. Reading målvakt Stuar Taylor slår ut bollen i panik, och när bollen studsar till Gabby Agbonlahor gör han inget misstag utan lyckas behärskat, men stenhårt, placera in bollen i krysset.

I andra halvlek ser det stundtals bra ut, men Reading har sina chanser: inte minst via ett tveksamt avblåst offsidemål, samt någon straffsituation som domaren väljer att vifta bort och ett par lägen för Hal Robson-Kanu. Men Villa kunde för en gångs skull behålla uddamålsledningen tiden ut, och när slutsignalen ljöd gav alla Villa-fans från sig en enda lång suck. Den första ödesmatchen avbockad – bring on the next one.

Analys av situationen
Idag tänkte jag analysera situationen i tabellen istället för själva spelet. Vinsten betydde så pass mycket mer än bara tre poäng, något som jag hoppas kunna visa nedan.

Varför var denna matchen viktig? I stort handlade det om att skaffa sig poängmässigt luftrum inför kommande matcher. Reading kommer få svårt att med det kommande spelschemat, där man har två bortamöten med Manchester United och Arsenal härnäst. Lägg därtill att man på de återstående sju matcherna som är kvar därefter har kvar svåra möten som Liverpool hemma, Fulham borta och Manchester City hemma. Kanske tog vi det första steget mot att haka av Reading i och med lördagens seger?

Dessutom var segern viktig gentemot de andra lagen ovanför. I och med trepoängaren kan vi reellt nu räkna in även Southampton och Sunderland i den absoluta bottenstriden, och skulle Norwich fortsätta att missa straffar på stopptid så blir det ont om trepoängare – och det känns som om the Canaries kan komma att få ett finger med i spelet mot slutet.

Nu på lördag väntar nästa ödesmatch. Exakt varför är den kommande matchen viktig, då? Utöver att det bara skiljer fyra poängen mellan Aston Villa och Queens Park Rangers och det uppenbara faktum att båda lagen huserar i botten av tabellen, så måste Villa se till att få stopp på QPR:s svit på två raka segrar – segrar som har gett laget rejält med hopp om överlevnad. Vi pratade om momentum tidigare. Traditionens makt är stark, och Harry ”Houdini” Redknapp vet hur man guidar sina lag till nya kontrakt trots usla utgångslägen. Vinner Villa skaffar man sig ett sjupoängsförsprång mot London-laget, och det kan bli väl många för Redknapps mannar – och då har man mer eller mindre hakat av sig även dem.

Villa måste råda bot på problemet med hemmaspelet – man slog West Ham för några omgångar sedan, visst, men en svala gör ingen sommar. Nu måste laget prestera igen och säkra den andra raka segern i ligan. Först då kan vi börja titta på spelschemat för de avslutande åtta matcherna:

Liverpool (H)
Stoke (B)
Fulham (H)
Manchester United (B)
Sunderland (H)
Norwich (B)
Chelsea (H)
Wigan (B)

Inte alltför tufft, kan man tycka. Två-tre riktigt bra lag finns där, men samtidigt i alla fall tre-fyra matcher med riktigt bra vinstchans. Det är alltid svårt att spekulera kring framtiden med tanke på hur omständigheterna när det är dags kan komma att förändras – hur pass safe är Man United som seriesegrare den 22 april, hur pass involverade är Sunderland och Norwich i bottenstriden i mötena efter det, har Chelsea något att spela för i näst sista omgången och, inte minst, blir den sista matchen helt avgörande för vem som överlever i Premier League?

Det vi kan konstatera nu är att det gäller att vinna matcher. Kan vi ta tre poäng på lördag ger vi hoppet om överlevnad en rejäl kick i arslet, men skulle vi – gud förbjude – förlora så får vi istället leva med en rejäl kick in the nuts.

--!>