Måndagsanalysen: Aston Villa – QPR 3-2

Aston Villa tog en livsviktig trepoängare när man besegrade jumbon Queens Park Rangers hemma med 3-2. Efter en smått episkt dålig första halvlek där gästerna mycket väl kunde ha lett med ett par mål, hämtade sig hemmalaget i andra och tog därmed ett steg närmare ett nytt kontrakt.

Det här var i all sanning en match med två olika ansikten. Den första halvleken var en orgie i felbedömningar från Aston Villas sida. Hade det inte varit för Guzans fantomräddningar – den på Sambas nick kan mycket väl vara säsongens räddning – så hade QPR tagit en rättvis ledning redan innan vi spelat tio minuter.

Ledningsmålet skulle dock dyka upp för gästerna. Upprinnelsen är en felpassning av Bennett på mittplan – varken Bannan eller Westwood vet vem som är mottagaren. QPR ställer om snabbt, och efter att Guzan parerar det första avslutet når Jenas före Bennett till returen och kan glidsparka in de blåvitas 1-0.

1-0 kunde mycket väl ha dubblats till 2-0 via ett par fina chanser för QPR. Närmast kom kanske Remy i den 38:e minuten, eller var det kanske så att Bosingwas frispark i stolpen var närmare?

Hur som helst så står Villa för en fantastiskt viktig kvittering från ingenstans. Med över två minuters övertid i den första halvleken får Lowton bollen på högerkanten. Ytterbacken skyfflar in bollen högt, och i röran av spelare framför mål dyker Agbonlahor upp och nickar in kvitteringen precis innan halvtidsvilan. Detta var Gabbys första mål på de senaste 20 matcherna på Villa Park – vilket tillfälle!

Målet fick stor betydelse för hur andra halvleken skulle komma att utspela sig. Villa fick nödvändig boost av målet, medan QPR tappade det initiativ som hade satt laget i förarposition. I 59:e minuten kom belöningen. Bennett tar revansch på sig själv genom att snyggt ta ner bollen i fart och spela fram den till Weimann, som befinner sig just vid straffområdeslinjen. Väl där vänder han bort ett par försvarare och skjuter snabbt med vänstern. Julio Cesar i gästernas mål är på bollen, men lyckas inte förhindra att den slinker in i nätmaskorna.

Nu var det Villa som hade momentum, men QPR var aldrig ofarligt, och Villas försvarsspel lämnar väldigt mycket i övrigt att önska. Hur som helst fick Villa ett jätteläge att utöka till 3-1 när Lowton med ett effektivt väggpassningsspel med Benteke kom fri med Cesar, men avslutningen hamnade utanför.

Istället kunde QPR kvittera genom Townsend, efter att försvarslinjen sjunkit in i Guzans knä. Då talade en del för ett oavgjort resultat, men vi får inte glömma bort att vi har en av Premier Leagues hetaste anfallare i truppen. Efter att Weimann – ”mannen med den extra lungan”, som Lambert så passande uttryckte sig – på något sätt lyckats ta sig djupt in i straffområdet slår han en fin, inbjudande passning snett inåt bakåt till en helt naken Benteke som kan raka in 3-2.

QPR skulle få två riktigt bra chanser till kvittering. Remy nickade över strax efter Villas mål, medan laget med den allra sista bolltouchen missade chansen till en poäng när avslutet hamnade precis utanför och över. Villa Park kunde dra en djup suck av lättnad – sex poäng i måstematcherna är ett faktum!

Analys
Tabellen ser förstås betydligt roligare ut nu, även om Wigan lyckades besegra Newcastle igår och åt på så vis in en hel del av avståndet som Villa skaffat sig. Men segrarna mot Reading och QPR har betytt att vi involverat många fler lag i bottenstriden, och kan Villa nu hålla i poängskörden så kommer det att stå mellan fler lag än Wigan och Villa när det drar ihop sig.

Det laget som kan komma att få det allra värst är kanske Sunderland, som verkligen inte hittar flytet. Igår vann man inte hemma mot Norwich trots en man mer under större delen av matchen. Jag har tidigare trott att Newcastle är för bra för att åka ner – det där är förstås farligt att säga oavsett vilket lag det rör sig om – men med tanke på att man gått ännu längre i Europa League kommer det vara slitna spelare som går in för att spela av säsongen i Premier League. Lägg därtill lag som också ligger i gränslandet till farozonen, såsom West Ham, Norwich och Stoke. Och Southampton, förstås, som bara ligger en poäng före Villa. Spännande!

Landslagsuppehållet kommer kanske inte lägligt med tanke på Villas form, men det är rätt skönt att kunna slappna av ett par veckor och bara avnjuta frisk luft. Det finns hopp. Nästa match spelas mot Liverpool söndagen den 31 mars. En trepoängare där, och den nedre tabellen öppnar upp sig likt den svampformation som dyker upp efter en atombomb.

--!>