Den vilda jakten på 40 poäng

40 poäng sägs vara den magiska gränsen – den poängsumma som man har som riktmärke när det kommer till att klara sig kvar i Premier League. Med fem omgångar kvar att spela är Aston Villa två vinster ifrån målet. Den stora frågan är vart vi hittar de segrarna?

Aston Villa spelade 1-1 hemma mot Fulham i en match som hemmalaget kanske borde ha vunnit. Fulham hotade inte särskilt mycket, och fick sitt mål mer eller mindre till skänks. Efter matchen uttryckte Fulhams tränare Martin Jol en viss lättnad över att nå 40 poäng – ett tecken på att han, liksom många andra, räknar med att ha nytt kontrakt i hamn när man väl nått denna magiska gräns.

Aston Villa ligger på 34 poäng med 33 spelade matcher. Med det ligger man just över strecket, tre poäng före Wigan som dock har två färre matcher i kolumnen. Detta efter att Sunderland ställt till det igår genom att vinna nordostderbyt mot Newcastle med 3-0, och visade därmed att man är ett helt nytt lag under Paolo Di Canio.

Jag köper inte att poängen mot Fulham var ”huge” – vilket Paul Lambert hävdade – utan ser det snarare som en förlust av två poäng. En vinst hade gett Villa andrum inför slutspurten på så vis att det troligen hade räckt med en vinst och ett par oavgjorda matcher för att vara på den säkra sidan när tabellen summeras. Nu kommer det med allra största sannolikhet att krävas minst två segrar – mot ”rätt” lag.

För det är nämligen så att alla poäng i serien är relativa – när ett lag är inblandat i bottenstriden betyder tre poäng olika mycket beroende på mot vem de hämtas. Villa såg till exempel till att vinna två så kallade sexpoängsmatcher mot Reading och Queens Park Rangers för ett tag sedan, och via dem roffade man åt sig (tre) poäng som annars motståndarna hade fått en del av.

Och om vi tittar framåt, mot det som komma skall, går det utan vidare att konstatera att matcherna som måste vinnas/inte förloras – där vi alltså inte får ge bort poäng till bottenkollegorna – är Sunderland hemma, Norwich borta och Wigan borta. Tre poäng är fortfarande tre poäng mot Manchester United borta och Chelsea hemma, men ger vi bort poäng mot dessa lag så skadar det inte oss på samma sätt. Där betyder tre poäng helt enkelt tre poäng (vilket inte är så bara det heller i vårt utsatta läge).

Efteråt går det att se tillbaka och se att alla poäng mycket riktigt är värda lika mycket, men i stridens hetta så gäller det att vara försiktig med att donera poäng till fel lag.

Återstående matcher

Så här ser tabellen i bottenstriden ut i dagsläget:

 13 Newcastle   33 10 6 17 42-59 36
 14 Norwich    33 7 14 12 31-52 35
 15 Sunderland  33 8 10 15 37-45 34
 16 Stoke     33 7 13 13 28-41 34
 17 Aston Villa  33 8 10 15 36-60 34
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 
 18 Wigan     31 8 7 16 37-57 31

Av de matcher som återstår skulle jag vilja rangordna chanserna till tre poäng enligt följande:

1. Norwich borta (största chans till tre poäng)
2. Wigan borta
3. Sunderland hemma

4. Chelsea hemma
5. Man Utd borta (minst chans till poäng)

Jag har delat upp dem så att de tre översta är samtliga bra poängchanser, medan de två nedersta innebär en försämrad möjlighet.

Kan vi vinna två av tre av de två översta matcherna så klarar vi oss. Kan vi vinna en av de två översta, kryssa de två andra samt ta en bonuspoäng i någon av de två sista – förslagsvis Chelsea hemma – så klarar vi också oss utan att bry oss nämnvärt om de andra lagens matcher.

Ska vi förlita oss på turen med de andra matcherna så kan vi ha råd med en vinst och en förlust i de översta tre matcherna, samt en poäng mot exempelvis Chelsea. Vi fick  lite hjälp på traven av att Wigan tog sig till FA-cupfinal, då en sådan sak kan störa ligaspelet.

Min förhoppning är dock att den avgörande matchen borta mot Wigan söndagen den 19 maj ska vara betydelselös på så vis att Villa har spelat till sig ett nytt kontrakt innan dess. Tyvärr är det dock förhållandevis lite som tyder på det. En direkt avgörande match mot ett för situationen rutinerat Wigan, på bortaplan, med ett ungt, för situationen oerfaret lag – det är inget drömscenario…

--!>