En lättnadens suck

Känslan är att även om fick hjälp av Arsenal igår, så var detta något vi fixade själva. Det var vi som slog Norwich borta via ett sent mål och vi som utklassade Sunderland hemma med 6-1, allt när det behövdes som mest. Det var också vi som några omgångar innan dess fixade dubbelsegrar i ödesmöten med QPR och Norwich. Fem segrar på de avslutande nio matcherna säger allt om spelare som presterar när det behövs som mest. Aston Villa är ett Premier League-lag även nästa säsong.

Utan att behöva lyfta ett finger blev Aston Villa klara för ännu en säsongs Premier League-spel igår, efter att Arsenal till slut – jag säger till slut med tanke på att Wigan var mycket bra med i matchen i en timme vid ställningen 1-1 – vunnit ganska lätt med 4-1. Jag är den första att klappa Arsenal på axeln, men också att säga att kontraktet var något vi fixade själva. Fem segrar på de nio sista PL-matcherna (inför Wigan borta), inklusive en rad betydelsefulla segrar mot ”rätt” motståndare.

På tal om Wigan så säger vi adjö till dem, men Roberto Martinez lär vi få stifta bekantskap med redan nästa säsong. Där Wigans framtid som klubb i den absoluta eliten kan se osäker ut, är tränare Martinez framtid en helt annan femma. Spanjoren har ännu en gång visat sin talang när det kommer till att hantera ett dödsdömt lag, och få det att spela en sevärd fotboll som stundom bara topplagen kan matcha. Tyvärr, för lagets del, har defensiven varit för dålig genomgående, och som vanligt kom Wigan inte igång på allvar förrän i slutet av säsongen. Den här gången räckte det inte.

Samma sak gäller förstås även för ett par spelare i klubben, som utmärkt sig. Jag tänker inte minst på Shaun Maloney, som avslutade säsongen fantastiskt. Callum McManaman blev mest känd för sin idiottackling för ett par månader sedan, men engelsmannen visade verkligen talang, målfarlighet och spelsinne under Wigans slutspurt. Arouna Koné visade upp ett bra anfallsspel och har kanske varit Wigan jämnaste spelare säsongen igenom, allt medan James McCarthy på mitten knappast kommer följa laget ner i seriesystemet. Läge för Villa att slå till på ett par av dessa spelare? Själv föredrar jag McCarthy och McManaman.

För Villas del ser framtiden ljusare ut, och jag hoppas att Paul Lambert sätter ett bra lag på banan och går för tre poäng i avslutningen. Inte bara för att det är Stilian Petrov Day med 3 000 tillresta Villa-fans (klubben för till och med diskussioner med Wigan om att få loss ännu fler biljetter för att trycket varit stort), utan för att Villa faktiskt kan hamna så pass högt upp som en elfteplats med en seger.

Framtiden
På längre sikt finns det förstås viktigare mål än så. Många fans och experter tycks ta det för givet att vi är ett ungt lag som i och med att vi överlevt första säsongen i ligan, automatiskt kommer hamna högre upp i tabellen nästa säsong. Sådant kommer inte per automatik. Paul Lambert måste förstärka flertalet lagdelar, inte minst för att vi säkert komma göra oss av med majoriteten av de spelare som en gång i tiden utgjorde någon form av defekt ryggrad i Villa: Dunne, Bent, Ireland, Warnock och Hutton, för att nämna några.

Majoriteten av dessa spelare är fornlämningar, dökött vi fått ärva från O’Neill-tiden. Jag är medveten om att alla inte härstammar härifrån, men idén gör det – det vill säga ta in spelare med höga löner, som presterar mediokert och som inte längre passar in i dagens Villa.

Vi har fått en försmak av Lamberts filosofi under denna hans första säsong som manager, i vilken riktning han vill ta Villa. Att dra på sig Villa-tröjan handlar inte längre om vad du gjort tidigare i din karriär, utan snarare om hur långt du är beredd att gå för att lyckas i framtiden. Kunnandet kanske inte finns där i samma utsträckning som för ett par säsonger sedan, men viljan att bli bättre finns där. Framtiden är en skapelse som dessa spelare själva kan vara en del av.

Samma filosofi som såg så svag ut i vintras, fick allt fler styrkor allt eftersom det nya året kom. Det var otroligt starkt av Lerner att hålla fast vid idén även när det gick som tyngst runt jul och nyår, och inte ta den enkla utvägen och sparka Lambert efter idel tunga förluster. Det betalade av sig så småningom, och nu talar framtiden för Villa under förutsättning att idéerna får fortsätt gro.

Samtidigt som sommaren för med sig möjligheter för Villa så är hoten alltid närvarande. Christian Benteke stortrivs i Villa och kommer behöva speltid för att platsa i Belgiens VM-trupp inför Brasilien 2014 – av den anledningen finns det mycket som talar för att han kommer skriva på ett förbättrat kontrakt och stanna. Men, vi vet alla pengarna talar i slutändan, och skulle storklubbarna komma med summor närmare 30 miljoner pund så kan väl Lerner inte tacka nej? Vi står inte och faller med Benteke, men belgaren står för ett hopp om att bättre tider väntar runt hörnet. Låt oss inte sälja ut det till högstbjudande.

 

I nästa inlägg går vi igenom spelare för spelare för att se hur truppen skött sig under säsongen.

--!>