Christian Benteke: Spelet bakom kulisserna

Christian Benteke stod för en överraskning minst lika stor som när han lämnade in transferbegäran för ett par veckor sedan, när han i slutet av förra veckan drog tillbaka den och skrev på ett kontrakt till och med 2017. Här har jag tänkt att ge min bild av hela historien och förklara varför Bentekes handling skedde med en djävulsk plan i baktankarna samt varför transferbegäran innebar en win win för honom.

Precis som den stora majoriteten av alla Villa-fans blev jag bitter, besviken och arg på Christian Benteke när belgaren bestämde sig för att lämna in en transferbegäran. Och varför Tottenham, tänkte jag med flera?

Igår, den 19 juli, skedde en till synes mycket överraskande U-turn i transfersagan Christian Benteke när belgaren drog tillbaka sin vilja att flytta från Villa och istället kritade på ett nytt fyraårskontrakt med klubben.

Men jag är betydligt mer cyniskt lagd än många andra, och är tämligen övertygad om att detta är ett spel regisserat av en viss Eris Kismet – Christian Bentekes agent. Så här ser jag det.

En djävulsk plan

Benteke och hans sluge agent Eris Kismet bestämde sig för att gambla lite och gå all-in i förhandlingarna om ett nytt kontrakt. De visste att Aston Villa satt på leken – i och med att belgaren hade tre år kvar på sitt kontrakt med i sammanhanget blyga £20 000 i veckan – men tänkte sätta lite myror i skallen på klubben och ge klubben en insikt om hur 19 förlorade Premier League-mål kan smaka.

Kismet bjöd ner Benteke på en fem dagar lång semester i Turkiet, där de enades om följande upplägg. Även om det stod klart redan tidigt att Benteke skulle få en rejäl löneförhöjning och fortfarande ”bara” skulle behöva spela i Villa ett år till innan han lämnade, så diskuterade de sig fram till att en transferbegäran bara skulle få positiva konsekvenser på sikt.

Och skulle han lämna Birmingham som en följd av den skulle det bli till en klubb med garanterad speltid, som kan fungera som en ännu bättre språngbräda till nästa steg – ett topplag som slåss om Champions League-titeln. En sådan här klubb – Tottenham – skulle dessutom ge Benteke en ännu högre lön samt stärka aktierna för a) nämnda övergång till storklubb och b) en startplats i Belgiens VM-lag i Brasilien nästa sommar.

Fansen som såg det hela som ett svek, då? Fotbollssupportrar glömmer snabbt. Skulle Benteke stanna skulle han också dra tillbaka den och skriva på ett förlängt, och riktigt bra, kontrakt under det kvarvarande året. Och fansen skulle backa honom igen.

Genom att lämna in en transferbegäran satte han fyr på en förhandling som visserligen hade bättrat på hans lön redan initialt, men som nu gav honom chansen att tjäna betydligt mer – och ändå inte stanna mer än de två år som han planerat sedan länge. För Benteke kommer knappast stanna längre än till nästa sommar, det ska man ha klart för sig.

Men trots att Kismets förhandlingstaktik fungerade till punkt och pricka, så finns det faktiskt en stor vinnare till i den här affären: Aston Villa. Nu får man, med största sannolikhet, se stjärnan en säsong till och samtidigt se till att få riktigt bra betalt för honom nästa sommar efter succé i Premier League och VM. Dessutom behöver man inte oroa sig för den feta, extra lönechecken som måste skickas till belgaren varje vecka – att köpa en spelare som står för nästan 20 mål i den engelska högstaligan hittar du inte för en billig penning. Om du hittar honom alls.

Dealen är på alla sätt och vis en win win för alla parter – utom Tottenham. Där är man fortfarande i skriande behov av en förstastriker som kan leverera 20 mål. En Christian Benteke.

--!>