Arsenal – Aston Villa 1-3

Aston Villa fick bästa tänkbara start på vad som såg ut som en väldigt svår inledning av säsongen. Efter 3-1 borta mot Arsenal har Villa nu momentum inför nästa svåra uppgift – bortamatchen mot Chelsea på onsdag.

Det var få experter som trodde att Aston Villa skulle utgöra något hot mot ett, visserligen något skadskjutet, Arsenal. Men startelvan hos hemmalaget indikerade att man ämnade att vinna matchen. Ett lag som ”har råd” att ha Cazorla och Podolski på bänken är ett starkt lag i mina ögon. Villa hade inte tillgång till Sylla som skadade sig några dagar innan matchen. Den hårt kämpande innermittfältaren hade kanske kunnat ta en plats i startelvan, i syfte att bryta ner Arsenals passningsglada anfallsspel.

Det visade sig också att Wenger et al hade köpt medias bild av Benteke som det enda stora hotet i Aston Villa. Nu kan vi skriva av det framöver. Han gör visserligen två mål, men bara en medelmåttig match. Det han gjorde bra – bolltouchen var bara sådär – var att han skapade ytor för sina anfallskollegor. Det syntes att Arsenals backlinje hade respekt för belgaren. Gabby drog stor nytta av detta, och var i mångt och mycket matchens lirare.

Matchen
Kanske började matchen för bra för Arsenal. Man tog genast tag i taktpinnen och Aston Villa femmannamittfält kom allt närmare sin egen backlinje. Därför kom det inte som någon större överraskning när 1-o-målet kom, dock via en kontring på högerkanten där Villa-spelarna först tappade både mark och boll i anfallet och sedan inte kunde räkna in sina spelare i eget straffområdet. Bra spel av hemmalaget, bedrövlig defensiv av bortalaget – så skulle man nog kunna kategorisera Girouds ledningsmål.

Men det verkade som om målet påverkade båda lagen, fast på lite olika sätt. För Arsenals del handlade om att det plötsligt gick lika lätt som man kanske hade hoppats på innan matchen. Matchinledningen hade gått precis som förväntat, och kanske handlade det lite om att man köpte myten om sin egen överlägsenhet. För Villa växte in i matchen från sisådär matchminut 20. I samband med detta står Gabriel Agbonlahor för en fantastisk prestation när han sprintar igenom hela hemmalagets backlinje, rivs ner av Szczesny och så småningom tilldöms en straff (vi tittar närmare på situationerna som orsakat så mycket rabalder längre ner). Benteke missar, men slår in sin egen retur.

1-1 efter första halvlek är förhållandevis rättvist, där Arsenal börjar klart bäst men där Villa växer in i matchen efterhand. Precis som väntat har hemmalaget mer boll, men där ska vi inte förvänta oss något annat.

I början av andra halvlek får båda lagen varsin riktigt fin chans – Arsenals bäste spelare Rosicky skjuter över efter ett fint anfall, och Delph skjuter i insidan av stolpen – innan Gabby kommer från mot en med Benteke. Gabby väljer att gå själv, men blir enligt domare Taylor nedriven i duellen med Koscielny och tilldöms en straff. Den här gången är Benteke säkerheten själv, och Villa leder lika hastigt som lustigt.

Arsenal fortsätter att äga mer boll, men när Koscielny tilldöms sitt andra gula kort ser det kanske ändå ut som om Villa ska komma undan med poäng i behåll. Innan matchen skulle komma att stängas skulle dock Guzan få visa varför han är så betydelsefull, via två superräddningar: först på Rosickys friläge, och sedan på Cazorlas halvvolley.

Med fem minuter kvar av ordinarie tid och majoriteten av Arsenalspelarna i anfallet får Weimann bollen, serverar en djupledsboll mot höger planhalva till vänsterbacken (!) Luna som kommer fri och rullar in 3-1. Ridå! En grymt imponerande laginsats och en härlig start för Aston Villa.

Om domarens insats
Eftersom det blivit så mycket snack om domare Taylors insats viker vi en del av inlägget till att gå igenom den. Vi börjar med att kika närmare på straffsituationerna.

I den första situationen råder det ingen tvekan om att situationen i sig ska föranleda en straff. Däremot får Weimann ett läge att placera in kvitteringen i situationen efteråt, men missar. Då väljer Taylor att blåsa. Weimanns läge kan knappast anses vara lika bra eller bättre än en straff, och eftersom Taylor inte visar fördelstecken så kan han blåsa straff. Något som också domare Jonas Ericsson berättade i Viasats sändningar. Anthony Taylor – Arsenalfansen 1-0.

I den andra situationen ramlar Gabby efter en duell med Koscielny. Till en början ser det tveksamt ut, och från vissa vinklar direkt felaktigt. Men en reprisbild gör mig säker på min sak – det är en korrekt dömd straff och också ett gult kort. Från den assisterande domarens håll – tilläggas ska att han inte vinkade för straff – syns det att Arsenalbacken träffar Gabby innan bollen. Kolla på situationen och det andra benet – alltså inte det som är närmast bollen. Där ser vi att Koscielnys ben träffar Gabby innan det andra benet träffar bollen. Tittar man på fel ben är straffen feldömd, tittar man på situationen är den korrekt. Anthony Taylor – Arsenalfansen 2-0.

Utvisningen, då? Det gula kortet som Koscielny drar på sig vid 2-1-målet klassar vi som korrekt, men det andra är i allra högsta grad tveksamt, i betydelsen hårt dömt. Det är inte varning, och därmed en hårt dömd utvisning.

Två rätt, ett fel – med andra ord. Anthony Taylor – Arsenalfansen 2-1.

På annat håll
Här kommer en kort sammanfattning från de andra matcherna som spelades under premiäromgången (som blir komplett i och med kvällens drabbning mellan Manchester City och Newcastle).

Liverpool – Stoke 1-0
Liverpool visade en offensivlusta av sällan skådat mått, men trots alla chanser har man målvakten Mignolet att tacka för poängen då han räddade en straff från Walters med bara minuter kvar.

West Ham – Cardiff 2-0
West Ham var det bättre laget matchen igenom och bjöd aldrig in gästerna i matchen. 2-0 speglar matchen bra.

Norwich – Everton 2-2
Sevärd match mellan två offensivt inriktade lag. Martinez visade att hans Everton blir att räkna med igen, medan Norwichs spännande nyförvärv Van Wolfsvinkel visade vilken tillgång han blir i boxen med ett mycket behärskat avslut till 2-2.

Sunderland – Fulham 0-1
Sunderland var spelmässigt det bättre laget – Johnson låg bakom det mesta – men Fulham vann matchen. Och Di Canio kan få en jobbig säsong…

West Bromwich – Southampton 0-1
Vad ska det bliva av säsongens upplaga av Southampton? Ett redan bra lag har i dag förstärkts med Osvaldo från Roma. Lambert supervecka höll i sig: mål för England i debuten borde vara gott nog, men han fick också äran att bli pappa och avgöra sent för sitt Saints.

Swansea – Manchester U 1-4
Moyes kunde knappast ha fått en bättre start, och 4-1 i Wales är sjukt imponerande. Matchen var dock lite jämnare än så, även om United som sagt imponerade.

Crystal P – Tottenham 0-1
Spurs ska vara rätt nöjda med tre poäng här, då nykomlingen Palace stretade emot länge och väl. Holloways lag lär inte vika ned sig i år, och kunde mycket väl fått med sig en poäng här.

Chelsea – Hull 2-0
Inte mycket att snacka om. Chelsea under Mourinho lär bli att räkna med, och mittfältet är grymt starkt. Hull hade aldrig en chans, men det vore fel att bedöma lagets chanser efter den här svåra matchen.

--!>