Kevin – a Friend of Chelsea’s

Aston Villa stod för en riktigt imponerande insats borta mot Chelsea, men fick se sig besegrat med 2-1. I andra halvlek skapade Villa flertalet riktigt vassa chanser till både ledningsmål och kvittering mot slutet, och känslan borde vara positiv inför säsongens första hemmamatch på lördag. Om det inte vore för det faktum att domare Kevin Friend mer eller mindre gav Chelsea segern…

Det är med tudelade känslor man ser tillbaka på den här matchen. Där man borde glädja sig för en imponerande insats – i alla fall i andra halvlek, där Villa skapar fyra-fem riktigt farliga chanser – minns man istället det som borde ha givit oss poäng. Jag tänker främst på den solklara straffen i 90:e minuten, men också på det faktum att 2-1-nickaren Ivanovic borde ha blivit utvisad tre minuter innan målet efter en ful armbåge riktad mot Christian Benteke.

Aston Villa stod dock för en bra match. Tyvärr inledde man även denna dåligt, vilket resulterade i att man fick jobba i uppförsbacke resten av halvleken. Chelsea styrde och ställde under de första 45 minuterna, dock utan att skapa särskilt många målchanser. Villa fick bara en under hela halvleken, vilket dock räckte.

Spelare i form
Gabriel Agbonlahor, som verkar ha hittat superformen efter att äntligen fått vara med på en hel försäsong, sprintar loss på vänsterkanten. Inne i boxen har Benteke tagit en smart löpning och stannat till, och när Gabby hittar passningen längs med marken snett inåt bakåt så har Chelseaspelarna tappat den där livsfarliga metern gentemot den belgiske giganten. Benteke tar emot bollen och slår till den med vänstern i en och samma rörelse, och Cech är chanslös när bollen tar i stolpen och går in.

Innan paus har Villa dessutom råkat ut för ännu en mittbacksskada. Ciaran Clark fick en smäll i en närkamp med Ba, och tvingades sy fem stygn i ögonbrynet. In kom det danska superlöftet Jores Okore, som i den här matchen kom att visa det mesta som han står för: orutinen redan efter ett par minuter, då Ba enkelt lurar honom och får ett skottläge. Men också fantastisk blick för spelet, snabbhet och en vilja av stål. Han slog igenom internationellt i och med Nordsjällands matcher mot Chelsea, och igår var han banne mig nästan i samma klass.

I andra halvlek verkar Chelsea vara aningen lamslaget av Villas sena och överraskande kvittering. Gabby får en riktigt fin chans efter ett anfall på högerkanten, men 26-åringen skjuter precis övre bortre krysset. Och nu kommer vi in i ett skede där det händer mycket om vartannat. Kring timmen spelad får Villa ännu en fin chans till ledning, då Weimann tar emot en boll i straffområdet och skjuter ett skott som Cech räddar till hörna.

Villas oförmåga att göra mål på dessa chanser straffar sig dock då Chelsea får en fribiljett in i matchen via domare Kevin Friend. I en närkamp mellan Ivanovic och Benteke slänger serben iväg en armbåge mot Bentekes huvud, men får av någon oförklarlig anledning bara ett gult kort för tilltaget. Detta skulle istället visa sig bli dubbel bestraffning för Villa då samme man tre minuter senare nickar in 2-1 till hemmalaget, efter ett svagt defensivt spel av Villa. Och jag som trodde vi rett upp de defensiva bristerna på fasta situationer?

Villa viker dock inte ner sig utan samlar kraft inför en sista ansträngning. Och det skulle komma två bra lägen till.

I det första vinner Benteke en luftduell och bollen hamnar finfint framför Weimanns fötter, men även denna gång lyckas Cech på ett enastående sätt rädda hemmalaget. Den bästa chansen borde dock ha kommit i den 90:e minuten, då Terry fäktar hejvilt med armarna i en luftduell och får bollen rakt på armen. Solklart. Vi snackar inte ens om en situation som går att diskutera – som exempelvis Ivanovics armbåge – utan en klockren hands från en arm som var någon helt annanstans än invid kroppen.

Kevin not so Friendly visade sig dock inte ha modet att blåsa straff, och därmed försvann chansen till en poäng. Surt, men det finns många bra saker att ta med sig från matchen.

Mot framtida mål
Villa reser sig på ett storartat sätt från en riktigt dålig första kvart och en halvdan offensiv sista halvtimme av första halvlek. Att Benteke lyckas göra mål från ingenstans, det är inget annat än imponerande. Han var inte bra i första, men gör lik förbannat mål. I andra spelar Villa fortsatt ett lågt försvarsspel, men skillnaden nu är att man vågar hålla i boll och belönas med flertalet chanser. Diamanten på topp med Benteke, Gabby och Weimann är en livsfarlig trio, och idag fick de uppbackning av framförallt Delph men även El Ahmadi. Delphs utvecklingskurva pekar rejält uppåt, och fortsätter han så här är han snart med i landslagsdiskussionen. Han behöver dock polera sitt passningsspel, då det försvinner helt från och till.

Vlaar och Okore var mycket bra, och trivdes mot Chelseas ibland statiska anfallsspel. Mourinhos mannar är i stort behov av en centertank, tänk Benteke, för nu har man visserligen ett rörligt mittfält men inte tillräckligt med hot längst upp. När Schürrle kom in vann man bredden, men saknade fortfarande ett hot längst upp, även om Lukaku slet.

För Villas del gäller det att ladda om batterierna och ställa om matchtaktiken. Mot Liverpool lär man få låna bollen mer än de 35 % man hade på Stamford Bridge. Nu ska man skapa något mot ett mer samlat lag, samtidigt som man måste undvika att Coutinho hittar samma luckor mellan mittfältet och backlinjen som Chelseas mittfältare är så bra på. Det ska bli intressant att se hur Villa uppträder.

Up the Villa!

--!>