Aston Villa – Liverpool 0-1: Hur vi inte hanterade en ny matchbild

Aston Villa fick med sig tre poäng från det så svåra inledande schemat. Poängskörden är helt okej, men efter 0-1 hemma mot Liverpool kan jag inte låta bli att vara en aning missnöjd med det som bevittnades.

Efter 3-1 borta mot Arsenal hade Villa förstås satt sig i en position där det handlade om allt att vinna i de två följande och svåra matcherna borta mot Chelsea och hemma mot Liverpool. Tre Premier League-matcher på åtta dagar är svårt nog – spelas samtliga dessa mot lag som kan förväntas tillhöra de översta sex platserna blir uppgiften förstås ännu svårare.

I onsdagens match mot Chelsea stod Villa upp bra bortsett från den första halvleken, och borde fått med sig en poäng från Stamford Bridge. Rent chansmässigt borde vi  nog fått med oss en poäng i matchen mot Liverpool också – men den här gången svek effektiviteten oss.

Dagens Aston Villa är mycket beroende av att effektiviteten finns där till 100 procent om vi ska kunna ta poäng mot topplagen. Mot Arsenal fanns den där, mot Chelsea och Liverpool saknades den. En del av lösningen står att finna i det påfrestande spelschemat, men inte allt.

Vakna på rätt sida
Sanningen är nämligen den att Aston Villa har börjat matcherna på tok för dåligt. I de båda inledande matcherna i London låg vi under innan klockan stannat på tio minuter, och mot Liverpool tilläts bortalaget äga bollen alldeles för mycket och kunde helt rättvist ta ledningen med 1-0 efter ett fint mål av Daniel Sturridge.

Sedan blev det att jaga igen. Och berömmas den som berömmas bör: Brendan Rodgers hade läst på sin läxa och lärt sig snabbheten i omställningarna är det största vapen Villa kan ta till. Genom att från 30 minuter och framåt dra ner mittfältet och täppa till laget fick Aston Villa visserligen mer boll, men samtidigt fick man bara ha den i ofarliga lägen. Och Villa har få spelare som kan bryta mönstret: här finns bollspelare, men inte den där exceptionella talangen som från mittfältspositionen kan bryta igenom låga försvar.

Detta var vad de avslutande 60 minuterna i matchen kom att handla om. Aston Villa mittfält som förgäves försökte hitta luckor genom Liverpools för dagens starka försvar. Kolo Touré kan visa sig vara den viktigaste värvningen man gjort inför säsongen, och dessutom kom han gratis.

Aston Villa fick förstås chanser: Weimanns skott som styrdes just över, Benteke ”friläge” där hans halvvolley räddades av Mignolet. Men på det stora hela handlade om att stånga sig blodig mot en röd mur. På sätt och vis var det ändå en skön syn: ett lag som gärna tar på sig epitetet ”storlag” fick finna sig i att backa hem och försvara sig i en timme på Villa Park. Samtidigt visade Villa att man inte kunde hantera det, och resultatet blev noll poäng.

Efter tre spelade matcher under årets Premier League-säsong kan vi konstatera att spelet utlovar mer än fjolåret, men att det saknas en krydda på mittfältet för att kunna ta fler poäng på hemmaplan – där många lag kommer göra som Liverpool och backa hem för att få Villas farligaste spelare – Weimman, Gabby och Benteke – felvända och anfallandes i modest hastighet. Dessutom måste Villa lära sig vara med från början i matcherna och inte ge motståndarna det handikapp som vi gett dem i alla tre matcher hittills.

--!>