Aston Villa – Newcastle 1-2: Don’t believe the hype

En säsong som började på allra bästa sätt har plötsligt gått i stå. Efter två riktigt väl genomförda matcher såg det lite sämre ut mot Liverpool, och mina farhågor besannades i matchen mot Newcastle – vi har förtvivlat svårt att föra matcher och skapa chanser mot samlade lag.

Låt oss först slå fast en sak: tre poäng efter fyra omgångar är ingen katastrof med tanke på spelschemat som vi stod inför. Personligen hade jag hoppats på någon eller några till, men befarade att det kunde se ut något i stil med detta. Spelmässigt då? De första matcherna passade Villa väl, och poängen där kunde varit flera. Spelarna på plan passade utmärkt utefter matchbilderna, där Villa hade lite boll men kom med fart när man väl hade hade den i sin ägo.

Problemen har dock visat sig vara betydligt större när förutsättningarna är annorlunda. Efter en dålig start – vi återkommer till ämnet senare – kunde Villa ta över matchen mot Liverpool spelmässigt, dock utan att kunna skapa särskilt mycket av värde mot ett lag som läst på läxan och visste att Villa har problem när laget tvingas addera kreativitet mot ett samlat försvar.

Mot Newcastle blev detta tydligt ännu en gång. Laget saknar inte energi, saknar inte ingen cutting edge längst upp på topp – Benteke visade återigen att han är en spelare av yppersta världsklass – och visar också prov på possesssion-spel där laget kan hitta kombinationer på mittplan, både för att sätta motståndarnas försvar i rörelse och för att kunna hitta en aktiv och trygg ”vila” med bollen i eget förvar.

Problemet är nästa steg, när innehavet ska leda till chanser som vår stjärnforward – framförallt han, eftersom övriga delar av laget hela verkar oförmöget att hitta målet – kan sätta dit. Laget skriker efter en offensiv mittfältare, någon som kan dyrka upp statiska försvar. Just nu har vi idel mittfältare med samma kvaliteter.

Tonev skulle kunna vara en sådan spelare, men honom har vi inte fått se mycket av. Bacuna har visat tendenser, men har blandat och gett på tok för mycket under den speltid han fått. Det finns med andra ord alternativ – men i all sanning, hur heta är de?

I bottenstriden
Den här förlusten blir kännbar på många sätt. I och med att spelschemat under återstående delen av september inte är särskilt snällt – Norwich borta, Tottenham hemma och Manchester City hemma inom loppet av en dryg vecka med start på lördag – finns det en del som pekar på att vi kommer finnas med bland bottenlagen redan från början. Sju spelade omgångar är inte särskilt mycket sett över en säsong, men det sätter tonen för kommande månader och är på sätt och vis signifikativt för spelet.

Aston Villa har nämligen ett stort problem med att komma igång under matcherna. Samtliga fyra matcher har följt samma mönster: de första 20 minuterna har helt tillhört motståndarna, och i samtliga fall har motståndarna tagit ledningen innan Villa har hittat någon form av rytm i matcherna. Villa tvingas jobba i uppförsbacke direkt, och där måste Lambert hitta på något illa kvickt.

”En stor del av vårt spel handlar om energi och tempo. Vi började segt. I andra halvlek såg vi mer ut som vi ska. Det var inte likt oss i första”, sa Lambert till avfc.co.uk efter matchen. ”Jag kommer inte komma här med ursäkter. Vi fick stryk för att vi inte startade på rätt sätt.”

Lambert är med andra ord medveten om problemet, men nu har mönstret gått igen i fyra matcher. Det kommer inte att hålla.

Samtidigt fortsätter problemen på hemmaplan. Detta hör i allra högst grad ihop med det faktum att vi inte kan utnyttja spelövertag. Hemma mot Liverpool var Villa spelförande sista timmen, och mot Newcastle under majoriteten av speltiden. Ändå kom de farligaste chanserna till från ett snabbt uppspel. Vårt mittfält är byggt för possession, men kan lätt köras över och har uppenbara problem att förvandla bollinnehav till chanser.

Hypen slår tillbaka – man kan bara inte räkna med att vissa spelare tar kliv från en säsong till en annan. Delph har gjort, Benteke är lika bra som under fjolårssäsongen, men sedan är det tomt. Westwood har börjat rätt slött, Lowton gjorde en riktigt dålig defensiv insats mot Newcastle och El Ahmadi är den typ av spelare som lämpar sig allra sämst mot samlade försvar.

Nu måste Lambert fundera på nya formationer för att få in spelare som Tonev och Kozak, och kunna få upp bollen i farliga områden oftare. Mittfältet är inte kapabelt att ordna detta i många fall, varför vi behöver variera oss och bli ett hot på flera sätt, i alla fall på hemmaplan. Kozak köptes in för att ge oss mål, men då måste leveransen bli bättre.

--!>