Norwich – Aston Villa 0-1: 27:e gången gillt

En god vana etablerade sig medan en 27 matcher lång förbannelse bröts – matchen mot Norwich var underhållande och skoj på alla sätt och vis. Ja, alla utom ett i alla fall… För hur länge blir Christian Benteke borta efter sin skada?

Det ligger ett utkast på min adminsida här på Rotterdam82.se. Dess titel är ”En skada från nedflyttning?” och handlar om vad som händer i det worst case-scenario som en långtidsskada på Christian Benteke skulle medföra. Men utkastet ligger kvar av an anledning – en anledning som stavas ”Libor Kozak”.

Den nye tjeckiske anfallaren blev stor matchhjälte när han såg till att peta in matchens enda mål i det svåra bortamötet med Norwich. Vinsten innebar den tredje segern inom loppet av nio månader på Carrow Road – och i och med att Aston Villa lyckades hålla nollan bröts dessutom en 27 PL-matcher lång svit utan att hålla nollan. En stor del av elogen ska förstås gå till Brad Guzan.

För matchen kunde ha fått ett helt annat ansikte om Norwich tagit ledningen på den straff som man tilldelades redan efter sex minuter. Men Guzan gick åt rätt håll och räddade straffen från Robert Snodgrass, som i äkta Zlatan-style tagit bollen från den ordinarie straffskytten Ricky Van Wolfsvinkel.

Norwich hade mer boll än Villa och någon eller några fler heta chanser, men de gånger då man inte själva missade målet eller träffade någon Villa-spelare på vägen så stod Guzan i vägen. Vi minns inte minst Gary Hoopers läge med bara någon minut kvar av ordinarie tid. En världklassräddning, förstås.

Hänt under matchen
Men Villa var inte ofarligt, och kunde – till och med borde – ha haft ledningen redan inledningsvis. Under matchens första skälvande minuter hann Andreas Weimann missa två ypperliga chanser, medan vi alltså också fick se en straff bara minuter senare i andra änden av banan. Den frenetiska inledningen på matchen dog visserligen ut, men överlag var matchen sevärd.

När klockan närmade sig 25 minuter inträffade det där otäcka momentet som ingen Villa-spelare önskat. Benteke ser ut att ta sig mot ljumsken i en duell med Bassong, och kan inte fortsätta matchen. In kommer Kozak. Men det som alla Villa-fans ser som ett dåligt omen, visar sig snart bringa lycka.

Bara ett par minuter efter bytet tar Andreas Weimann emot bollen på till vänster på egen planhalva och har en hel  korridor att transportera bollen på. Gabriel Abonlahor genomför en avledande löpning som ger Kozak fritt fram just utanför straffområdet. Han får bollen i rätt läge, kan ta emot den och försöker placera in den vid närmaste stolpen. Norwich målvakt Ruddy är dock med och räddar. Returen snappas upp av Gabby, som hittar Kozak snett bakåt. Och den här gången bommar han inte.

Villa höll sedan ut halvleken ut trots att Luna höll på att ställa till ett par gånger. I andra fick Van Wolfsvinkel, Pilkington och inte minst Hooper chanser att kvittera, men Villa höll linan ut och inkasserade säsongens andra trepoängare i Premier League. Starkt.

Vad händer med Benteke?
Aston Villa blev påmint om sin egen dödlighet förrförra helgen när Jores Okore drabbades av en knäskada som enligt uppgifter kan hålla honom borta från spel i upp till nio månader. Vad skulle hända om – peppar, peppar – samma öde drabbade Christian Benteke, tänkte vi? Nåväl, Nu vet vi vad Lambert betalade sisådär £6 miljoner för.

Libor Kozak må kanske inte vara i matchform än efter sin frustrerande förra säsong i Lazio, men att han kan göra mål har han visat under de senaste veckorna. Efter sitt mål mot Italien i VM-kvalet fick självförtroendet en skjuts, och när han nu fick chansen efter 28 spelade minuter mot Norwich tog han den med hela handen.  I det övriga spelet kan vi väl nöja oss med att konstatera att det inte är någon ny Benteke vi fått tag på, men Kozak kommer ändå göra nytta med sitt targetspel. Kan han dessutom stå för sådana här avgörande mål, ja då pratar vi plötsligt om en nyckelvärvning.

För Bentekes del verkar inte skadan vara allvarlig. Klart är att han missar ligacupmatchen imorgon mot Tottenham. Däremot påstås det idag i en artikel i The Independent att Benteke, i bästa fall, kan vara tillbaka redan till helgens stormatch mot ett formtoppat Manchester City.

Hur som helst vet vi nu att vi har en ersättare – i alla fall på kort sikt.

--!>