Inför säsongen 2014/2015, del 2

Imorgon smäller det. Aston Villa reser de cirka sju milen norrut för att ta sig an Mark Hughes Stoke på Britannia. I den sista delen av två fastställer vi vilka hinder Villa måste besegra för att i första hand klara sig undan nedflyttning, och i andra hand komma högre upp i tabellen.

Förra säsongen skulle man lätt kunna välja att glömma bort om det inte vore det för det att man faktiskt skulle kunna lära sig något av den. Att räkna upp alla områden som var problematiska skulle ta ett tag, men det går att fastställa några som man faktiskt måste ta itu med om den kommande säsongen ska bli bättre än den förra.

Problemområden
Aston Villa släppte in hela 61 mål förra säsongen, vilket var flest bland de lag som klarade sig kvar i Premier League. Många av dessa uppkom vid eller till följd av en fast situation. Utöver att försvaret såg mycket rörigt ut när tempot gick upp i motståndarlagets anfallsspel, så var det likväl hönsgården vid just hörnor och frisparkar – vi kanske ska nämnda även inkast även om Rory Delap inte längre finns med i Stokes trupp – som får mig med flera att ställa oss frågan hur Villa ska agera för att minska på antalet insläppta mål vid dessa?

Skulle Lambert välja att spela med en central trebackslinje, med två vingar som ska ta hand om sina respektive kanter, löser sig en hel del i och med att vi får in tre nickstarka spelare automatiskt. Cissokho har dessutom längd nog att vara konkurrenskraftig i luftrummet från sin vänsterbacksplats. Samtidigt är detta inte bara ett problem som helt kan härledas till spelarna, utan något som Lambert, Keane och de andra i staben kring laget måste fundera kring. För att idén med en trebackslinje ska fungera måste mittfältet framför denna klicka. Det är inte minst av den anledningen som värvningen av Sanchez verkligen känns rätt – här får vi in en kille som är som klippt och skuren för just en roll som städare framför backlinjen. Att han sedan har mer i sitt register än så får vi se som en bonus.

Carlos+Sanchez+Belgium+v+Colombia+pm82Goj4mSrl
Sanchez in action för sitt Colombia.

Vi har nu nämnt några av de defensiva problemen, men offensivt fanns det också mycket att hacka ner på. Villa har framförallt de senaste säsongerna haft problem mot sittande försvar, i anfall där man möter rättvända motståndare och tvingas lirka upp försvaret. Det råder helt enkelt brist på kreativa lösningar i offensiven. Joe Cole är knappast den att förlita sig på till detta uppdrag, men kanske är friska vapen som Benteke, N’Zogbia och Kozak ge oss svaret? Det är nog här vi måste sätta förhoppningen, i alla fall. Richardson ska nämligen ses som en allroundspelare som visserligen är kapabel till poäng, men vars styrkor i första hand ligger i box till box-spelet.

Och de där pengarna som eventuellt finns tillgängligt bör investeras i en central, offensiv spelare. Det har ryktats om Ki från Swansea – som var utlånad till Sunderland förra säsongen – och även om han har kvaliteter så har jag också sett tendenser till att hans svagheter ibland är större än hans styrkor. Ki är nämligen ingen spelare att förlita sig på och försvinner då och då ur matcher, och trots sin storlek är han relativt vek i närkamperna. Jag ser tyvärr inte att Ki lämpar sig särskilt väl i det spel Villa lirar.

Laguppställning
Imorgon lördag väntar ett svårt test mot Stoke, och redan här får vi kanske en liten hint om hur det här lagbygget står sig. Jag skulle tro att Lambert väljer att köra med en fyrbackslinje, mest för att det finns begränsningar på andra delar av plan som begränsas genom 4-2-3-1, som han använde sig av relativt ofta förra säsongen. Med Benteke och Kozak borta finns det egentligen bara ett vettigt alternativ som renodlad forward, Bent, och för att han i sin tur ska fungera krävs en bra uppbackning i form av flera offensiva vapen vid sidan om. På kanterna finns det gott om alternativ med Weimann, Gabby och N’Zogbia, och det finns till och med möjlighet att flytta in Zoggy i mitten för att se vad han kan åstadkomma i hålet mellan mittfält och försvar. Som defensiva kuggar på mitten känns firma Delph och Westwood givna imorgon, med El Ahmadi som tänkbar ersättare om någon av dessa tröttnar eller faller bort.

4-2-3-1 är dessutom en ganska trygg bortauppställning som gör det möjligt med fart ute på kanterna och vid omställningar. Det passar de tre vingarna jag pratade om väldigt bra, i och med att man har lite uppbackning bakifrån och kan koncentrera sig mer på att skapa uppåt. Spekulera i backlinjen kanske inte är det vildaste jag gjort, men är samtidigt inte helt enkelt. Cissokho och Vlaar känns givna, och det är inte omöjligt att Hutton får platsen på högerbacken före Richardson. Bredvid Vlaar är Okore frisk igen, men tipset i premiären faller på rutinerade Senderos – även om jag tror att Okore är rätt man på sikt.

Tabellen
Hur kommer det då att gå för vårt kära lag den här säsongen? Först och främst handlar en del om huruvida Lerner aktivt försöker sälja eller inte. Senare rapporter menar nu att så inte är fallet och att Lerner kommer backa upp Lambert med en transfersumma, som sägs ligga på runt £10 miljoner. Om vi nu utgår från att Sanchez signar så bör det ändå finnas resurser att hämta in ytterligare en kvalitetsspelare. Behåller vi Vlaar är även detta pengar som bör läggas på mittfältet.

Soccer - Barclays Premier League - Liverpool v Aston Villa - Anfield
Synen av Randy Lerner på Villa Parks läktare har blivit en alltmer sällsynt företeelse. Lyckas han inte sälja gör han bäst i att frigöra pengar till transfers innan fönstret stänger.

Truppen ser nämligen starkare ut än vad den gjorde förra säsongen – det tycker jag är viktigt att poängtera. Bara det faktum att vi får tillbaka skadade nyckelspelare talar för en bättre säsong – nyförvärven i sig spetsar knappast truppen, men ger vissa alternativ. Lagen underifrån, Burnley och Leicester framförallt, har haft en ganska svag sommar, och lägger vi därtill ett par lag som faktiskt har sämre trupper på pappret, så ska Villa kunna hålla sig borta från de tre platserna längst ner i tabellen. Crystal Palace andades till exempel förhoppningar efter Tony Pulis svingat sitt magiska trollspö över södra London sista hälften av förra säsongen, men nu när han är borta hänger det tunga regnmoln över lagets framtid i PL.

Även om vi har en starkare trupp än föregående säsong så är den fortfarande skadekänslig. Jag tycker inte, tvärtemot vad många spelare i truppen tycks hävda, att det finns ”strength in depth” utan att vi fortsatt blir väldigt beroende av våra nyckelspelare – det kommer inte att hålla att tvingas vara utan Benteke en halv säsong, exempelvis. Det kommer inte gå att skeppa iväg Vlaar utan en ersättare i samma viktklass – och att Villa ska kunna hitta det i den position vi befinner oss nu får vi hålla för osannolikt.

Hittar vi balansen defensivt – både centralt i backlinjen och mellan de två eller tre spelarna på centrala mittfältet – finns det en del som talar för att många knutar kan komma att lösas offensivt. Framförallt måste försvaret bli tryggt och ta bort lite av det tryck som offensiven får på sina axlar när vi släpper in mål i vart och vartannat anfall. Jag räknar med Sanchez, och jag räknar med en lättare skadesituation, och jag räknar med att vi får behålla Vlaar, Delph och Benteke säsongen ut – då tror jag vi kan ha förhoppningar om att hamna i mitten. Jag säger att en 12:e plats är klart godkänt.

Glöm inte att risa, rosa och tycka till om laget, nyförvärven, artikeln och Premier League i stort på på Rotterdam82.ses Facebook!

--!>