QPR – Aston Villa 2-0: Tillbaka ner i hålet igen

Ett par omgångar in på den här säsongen började det åter igen pratas om att Aston Villa kunde vara något på spåren. Den 13 september slog man Liverpool och hade noterat tio poäng på fyra matcher, och experterna var imponerade. Hur kan det då ske att vi fem matcher senare står kvar på samma poäng och att vi nu ser ut att behöva strida för överlevnad ännu en säsong?

Fyra gjorda mål på nio matcher är förstås platsen att börja vårt detektivarbete på – ett riktigt uselt facit, trots ett spelschema som fått Andrés Iniesta att bli ännu lite blekare. Matchen mot Queens Park Rangers innebar en chans att vinna tillbaka lite självförtroende och faktiskt få skapa lite framåt igen. För QPR är inget bra lag. Trots spännande nyförvärv är det ett lag utan identitet och utan trygghet i någon lagdel.

Och detta syntes väldigt väl i gårdagens match mot Villa. Carlos Sanchéz, vårt colombianska nyförvärv som hittills mest sett ut att ha agerat i slow motion på plan, var personen som styrde tempot i matchen, och nog hade han jackat upp intensiteten en aning. Problemet med Sanchéz är att han aldrig kan ge oss den offensiva dimension som vi faktiskt vinner genom att han spelar sitt spel, så länge vi inte har någon bredvid honom som har förmågan att hitta på det lilla extra offensivt. Och det är där Lambert slår en logisk kullerbytta på sig själv.

Mittfältet består nämligen av tre nästan identiska mittfältare. Sanchéz, Ashley Westwood och Tom Cleverley gillar att ha boll på mittplan, styra tempot och hitta smarta lösningar som startar anfall. Men vår brist på kreativitet gör att vi inte har någon som kan fortsätta dessa spelares jobb. Vi fick tre lika spelare som gav oss det de borde – 65 procents bollinnehav – men som också misslyckades att ge oss det man aldrig var menade att göra, det vill säga att skapa chanser. Undrar hur Lambert hade lagt upp den där delen av taktiken? Långbollar på Benteke?

carlos_sanchez

Sanchéz: i Colombia är han en nyckelfigur, men i Villa behöver offensiv uppbackning för att komma till sin rätt.

Signalfel
Sedan är det inte bara Lamberts fel. Spelarna måste någonstans rannsaka sig själva och fråga sig varför man till och med har problemet att slå ett inlägg som faktiskt går mot straffpunkten. Lowton hade väldiga problem, inte minst med vänstern – seriöst, spelar man elitfotboll ska man i alla fall kunna skyffla in bollen med sin svaga fot – medan en situation var näst intill komisk där Cleverley misslyckas helt med ett inspel, får en rensning tillbaka mot sig, försöker igen, med samma resultat: bollen kommer in sakta längs marken och rensas bort.

Däremot fortsätter Lambert att sända ut fel signaler. I intervjun efter matchen rackar han genast när på defensiven, som släpper in två i hans ögon svaga mål. Och ja, visst var det så: Vlaar förlorar en duell mot Zamora vid 1-0 medan den annars duktige Sanchéz står för tre felpass inom loppet av en minut vid 2-0, varav den sista passningen ger honom andra-assisst. Vi ska förstås inte heller förringa Austins fina avslutningar, som andades klass.

Och hur viktig defensiven än är, och hur många poäng den än gett oss, så är ämnet vi måste adressera inget annat än offensiven. Vi har väldiga problem att skapa chanser. Mot topplagen är det förståeligt, men mot ett kasst lag som QPR kan man begära så mycket mer. Och det är problematiskt att vår tränare just nu står och kollar bakåt, när han ska prata om vad vi ska göra framåt. Den här truppen har sina svaga kort i de offensiva positionerna på mittfältet, och det är fan ta mig Lamberts uppgift att lösa dessa. Man kan liksom inte skylla på att Delph saknas – QPR har stora skadeproblem men löste det fint ändå – för det här laget ska inte stå och fall med en person. Lambert måste hitta en väg ut ur den här negativa spiralen som håller på att byggas upp till något som kan visa sig bli en katastrof.

Statistiken från Sky Sports igår talar sitt tydliga språk: Aston Villa ligger på sista plats i PL när det kommer till antalet gjorda mål (4), antalet avlossade skott mot mål (56), antalet skott på mål (18) samtidigt som man ligger näst sist i kategorierna effektivitet (7.1%) och bollinnehav (38%). Det finns ursäkter för vart och en av dem, men frågan är om dessa verkligen ska leda oss bort från de frågor som verkligen uppkommer i samband med dessa siffror.

Fast i gamla synder
Ja, det är verkligen mycket som går emot nu, vilket säkert delvis har att göra med det svåra spelschemat som inte bara tagit oss ner på jorden igen, utan även bundit fast oss i gamla synder. Och det syns alltför tydligt att vi har rollspelare som tyvärr relativt enkelt går att bemästra. Weimann och Gabby kan båda två vara helt ostoppbara om man som motståndarcoach bortser från eller underskattar det hot de båda kan föra in på planen, men gör man sin hemläxa – som ‘Arry gjort – så ser man till att stänga ytor mot dessa spelare. Låt Villa ha bollen, så länge man inte har det i fart och i ett hotande läge. Simple as that.

De närmaste två månaderna har vi inget annat alternativ än att experimentera med det vi har. Det ska bli mycket intressant att se hur Lambert justerar offensiven för att vi ska få igång målfabrikationen och leverera kvalitetsbollar till Benteke i rätt lägen. Då kommer målen så småningom, garanterat. Problemet återfinns i vem eller vilka som ska steppa upp och ge oss målchanser enligt löpande band-principen i de ack så viktiga matcherna som kommer framöver.

Aston Villa v West Ham United - Premier League

Benteke: ge honom chanserna så kommer målen.

--!>