3-1: ett värdefullt mål på många sätt

Tim Sherwood menar nu att Aston Villa äntligen har blivit ”a Tim Sherwood side” – och är det så här han vill spela fotboll, säger jag gärna amen till det. Jag tror dessutom att coachen utöver de tredje ovärderliga poängen var extra nöjd med ett av målen…

Bakgrunden känner ni förstås till vid det här laget: Villa tog en oerhört viktig seger efter 3-2 hemma mot Everton. Trots att mer eller mindre alla lag runt omkring strecket också vann så avancerade Villa till en 14:e plats, dock fortfarande bara två poäng ovanför nedflyttningsstrecket. Tre omgångar återstår för Villa.

Stor segerorganisatör blev som många gånger den senaste tiden en viss belgare vid namn Christian Benteke. The Beast kom högst vid 1-0 och fintade bort Barry vid hörnan som föranledde 2-0-målet. När Everton något överraskande reducerade till 1-2 kändes det plötsligt jobbigt igen, men då klev Cleverley fram och fixade biffen.

Utöver att målet kom att bli matchavgörande, så kan vi vara säkra på att coach Sherwood var extra nöjd med målets natur – hur det gick till. För det är i mångt och mycket ett skolboksexempel på ett blixtsnabbt anfall, som faktiskt sker mot ett samlat försvar. Sherwood har efterlyst fler mål från andra positioner än vår ensamme anfallare, och nu fick han ett bevis på att allt gnuggande på Bodymoor ger utslag när det betyder som mest.

Målet: Bacuna får bollen på högerbacksplatsen och avancerar framåt i banan. Cleverley är nästan i höjd med Bacuna när han initierar den löpning som till slut resulterar i 3-1. Istället för att ta det säkra alternativet och stanna upp för att motta passningen felvänd – vilket Tom definitivt hade gjort under Lambert – ser han en lucka torna upp sig i Everton-försvaret och tar en maxlöpning från halvplan.

Cleverley och Bacuna får med rätta mycket beröm för målet, men hela momentet möjliggörs via N’Zogbias till synes ganska enkla förflyttning ut mot sidlinjen. Han tar med sin back tillräckligt långt ut i banan för att passningen ska bli möjlig. Samtidigt ser Barry ut att ha ytan täckt, men Cleverleys fart och det faktum att Zoggy lockat ut sin back tillräckligt långt ut, avgör hela sekvensen. Barry ser naturligtvis ytan och förstår Cleverleys intentioner med löpningen, men i inledningen av rörelsen tror han att han ligger rätt och att det bara är möjligt att slå passningen i luften. Och då hade mittbacken förstås hunnit dit. Men alla tre Villa-spelarnas respektive insatser gör att luckan plötsligt finns där, och utnyttjas maximalt.

Och Cleverleys avslut är magnifikt.

Betydelsen
De tre poängen som målet innebär skojar man naturligtvis inte bort, men Sherwood ser fler glädjeämnen födas. Han har tidigare efterlyst mål från andra håll än Benteke, och även om belgaren stod för matchavgörande insatser så fick Sherwood också kvitton på att nötandet på träningarna nu bär frukt.

Mycket har sagts om värvningen av Cleverley, men spelar han som han gjort de senaste matcherna finns det en hel del logik bakom transfern. Nu agerar han nämligen som den box till box-mittfältare som han är som bäst i – samma roll som han hade under Martinez i Wigan, när han var som bäst. Han är inte den sittande spelaren som påbörjar uppspelen – och som just både Westwood och Sanchez är – utan han har tagit ett kliv upp i banan och turas tillsammans med Delph om att attackera med djupledslöpningar. Det har vi onekligen saknat.

Givetvis ska Sherwood ha stor cred för möjligheten – Cleverley har verkligen fått chansen att bli parhäst med Delph. När båda dessa får chansen att attackera så händer det saker, det har vi sett. Och det är just precis sådana här mål som vi behöver för att klara kontraktet.

Och en gigantisk belgare också, förstås…

--!>